Varningar fanns inför 11 september

Det handlade bland annat om den långsamma processen med att skydda regeringsbyggnaderna mot bilbomber, sådana som Anders Behring Breivik detonerade. Hur svårt det är att ha ett tillräckligt tätt skydd visar sig i att skyddet i dag är dåligt kring de provisoriska byggnader som delar av norska regeringskansliet är inhyst i medan den sprängda regeringsbyggnaden återuppbyggs.

Jag tror dessvärre att det är mer eller mindre omöljigt skydda sig mot förslagna terrorister. Angreppsmöjligheterna är oändliga och nya hotbilder uppstår hela tiden. Var, när och hur terrorister skall angripa är omöjligt förutse.
I april 2001 varnade den afghanske frihetskämpen Ahmad Sha Massoud, som bekämpade talibanerna, för att ett stort terrorangrepp var nära förestånde. 8 september mördades Massoud av två attentatsmän som uppgav sig vara journalister men troligen var terrorister i nätverket Al Qaida. Den som underrättade president Bush om mordet var den ryske presidenten Putin som ringde sin kollega. Han sa också att man på ryskt håll anade att detta var början till någon ännu större terrorattack. Trots varningen så kunde Al Qaida sedan ett par dagar efteråt genomföra flygattackerna mot World Trade center och Pentagon.

Problemet i dag är att hotbilderna finns exakt hela tiden, 24 timmar om dygnet.. Det går det aldrig att helt skydda sig mot.


Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...