Twitter: Bara en liten del av arabiska våren

I berättandet om den arabiska vårens lyfts sociala medier i form av Twitter och Facebook som starkt avgörande för revolutionernas snabba genomslag. Det är en tilltalande tanke att spridning av informationsteknik till människor i länder där yttrandefrihet är starkt begränsad kan få murar att falla. Men det kan vara så att vi har fått en skev bild av hur stor del av revolutionen som berodde på twittrande. Bara för att kommunikationstekniken finns innebär det inte att alla har tillgång till den. Den arabiska våren har fått genomslag i länder med stor fattigdom och är man fattig lägger man inte pengar på att skicka meddelanden på en telefon, pengarna till mat för dagen. Det är den egyptiska aktivisten Mariam Kirollos som vill göra oss i västvärlden uppmärksamma på att inte överdriva de sociala mediernas roll i det som hände när folket äntligen vågade resa sig och kräva Mubaraks avgång. Kirollos har medverkat till den svenska antologin ”Myten om internet” som släpps om en månad och hennes syfte är att bidra till en mer sanningsenlig historiebeskrivning. Mariam Kirollos vet vad som hände på Kairos gator och torg. Hon var själv delaktig och hon var också en av de som twittrade. Kirollos förklarar att nyttan med de sociala medierna framför allt handlade om att de stod som motvikt till de traditionella medierna vilka knappast gav sanningsenliga rapporter. Men hon menar att det krävs mer än 140 tecken för att starta en revolution. Många av de som rent fysiskt vågade resa sig i protester var fattiga människor som knappt kunde läsa. Dessa människor hade rest sig utan Twitter. Visst har fler fått tillgång till internet och sociala medier och visst kan detta bidra till informationsspridning som annars inte vore möjlig, men vi i den rika världen bör vara medvetna om att långt ifrån alla är uppkopplade. Av 83 miljoner egyptier har 23 miljoner tillgång till internet. 130 000 använder Twitter.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...