året hittills för oss mjölkbönder. Det tror Jan Carlsson som nu får klara företaget tack vare ekonomisk buffert han lagt upp under de många år som mjölkbonde. Foto: jörgen Johansson

2015 blir tufft år för mjölkbönderna

Finja – 2015 blir nog det värsta året jag upplevt som mjölkbonde.
Det säger Jan Carlsson, mjölkproducent med 220 mjölkkor, med anledning av de alltmer fallande mjölkpriserna.
Bara ett hävande av Rysslands importstopp kan ändra det dåliga läget för landets mjölkproducenter, tror Jan.

– Största boven i dramat är Ryssland, menar Jan Carlsson och undrar hur länge det ryska folket kan hålla ut med den minskande importen av livsmedel till landet, innan det blir inbördeskrig.
Rysslands importstopp är en del i den minskade efterfrågan, samtidigt som produktionen av mjölk har ökat i hela Europa, konstaterar han.

En ökad efterfrågan i Kina, ett par glas mjölk i veckan, skulle hjälpa upp mjölkproduktionen i Sverige och Europa.
Jan har sysslat med mjölkproduktion sedan 1983, då han tillsammans med sin far hade ett 40-tal kor.

Tio år senare
tog han själv över gården och sedan 2010 driver han gården som ett aktiebolag tillsammans med sin frun Anna.
Två anställda sysselsätts också och han hoppas att en av sönerna så småningom kan ta över mjölkproduktionen.

Gården är i stort sett självförsörjande på foder till djuren. På 220 hektar odlas majs, vall, spannmål och ärter. 80 hektar av gården består av avverkningsbar skog.
– Det är tack vare att vi byggt upp en rejäl buffert som vi nu kan klara av att få en krona mindre för mjölken, konstaterar han.

I början av 2014
var mjölkpriset uppe på rekordnivåer, 3.80 kronor per kilo, bland annat tack vare en ökande export.
Men sedan dess har allt ändrats. Idag är priset 2.83 kronor, och Jan befarar att priset kan komma att sänkas ytterligare under 2015.
– Vi blöder varje månad, säger han och beräknar ett inkomsttapp på 1,8 miljoner kronor om priset fortsätter vara så lågt.

Nu får hans företag leva på besparingar och samtidigt hoppas att investeringar kan hållas på en låg nivå. Själv har han ett stopp för investeringar, men inser att utrustning ständigt behöver underhåll och kanske också bytas ut.

Det enda positiva för tiden är att kostnader för olja och energi är låg. Men han menar att mjölkpriset måste ligga kring 3,50 kilot för att mjölkbönder långsiktigt ska kunna överleva.
– De som investerat i moderna anläggningar för mjölkproduktion har det jobbigast just nu, tillägger han.

Små gårdar där man tar ut låg, eller ingen lön alls, är de som kanske kan överleva kortsiktigt. Men vem orkar arbeta 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan?
Men Jan och hans fru är inte odelat pessimistiska.

Jan tror på att de närproducerade livsmedlen kommer att segra så småningom. Mjölk, anser han, är ett av de absolut bästa livsmedlen. Dagens konsumenter vill veta varifrån deras mat kommer.
– Mjölken är motorn på landsbygden, säger han och påpekar att en mjölkproducent inte bara sysselsätter ägarna utan så många fler i omkretsen, från reparatörer och maskinleverantörer till mejerier och transportörer.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...