UD: Fel anklaga ambassadören för medansvar

”Initierat” den 15/5 med rubriken ”Svensk ambassadör medansvarig för mord” är en synnerligen grov anklagelse mot Sveriges ambassadör i Bangladesh, Johan Frisell.

Från UD:s sida har vi varit oerhört tydliga. Mordet på Ananta Bijoy Das är avskyvärt. Ett mord begått av extremister i Bangladesh för att Ananta Bijoy Das fredligt givit uttryck för sina åsikter.

Det stämmer att Bijoy Das sökt visum på ambassaden i Dhaka och fått avslag. Han överklagade beslutet och överklagan skickades till Migrationsdomstolen som gjorde samma bedömning som ambassaden. Man måste dock hålla isär att en ansökan om visering för att besöka Sverige, som Bijoy Das ansökte om, inte är detsamma som en asylansökan där skyddsbehov bedöms.

Hur avskyvärt och tragiskt detta fall än är finns det absolut ingen grund för, att som Yngve Sunesson gör, anklaga Johan Frisell för att vara ”medansvarig för mordet”. Det är inte bara fel, det är också en synnerligen grov anklagelse.

Sverige har vid flera tillfällen tagit upp den bekymmersamma situationen för yttrandefrihet, religions- och samvetsfrihet med bangladeshiska företrädare. Sverige har ett långvarigt utvecklingsbistånd inom demokrati och mänskliga rättigheter till civilsamhälleorganisationer och den nationella MR-kommissionen, liksom till organisationer som stödjer utsatta bloggare och MR-aktivister över hela världen.

Detta var ett vidrigt mord begått av extremister.


Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...