Deckarförfattaren Peter Robinson besökte Bokmässan i Göteborg i september.Foto: Ola Kjellby
peter Robinson Foto: Gunilla Wedding
Foto: Ola Kjellby

”Banks är en vanlig man, men ändå inte”

Nyligen utkomna Förödande konsekvenser är den 26:e boken om kriminalkommissarien Alan Banks men författaren Peter Robinson vet fortfarande inte allt om honom.
– Nej, det finns mycket kvar och det kommer att ta några böcker till innan jag vet hur han hanterar åldrandet till exempel, berättar Peter Robinson när vi träffas på Bokmässan i Göteborg.

Peter Robinson om …
… vad han själv är mest nyfiken på att få veta om Alan Banks framöver: ”Hur han kommer att känna inför att dö. Vi har inte riktigt tittat på det än. Han har lyckats bibehålla någon slags tro på mänskligheten och rättvisan och har inte blivit cynisk trots allt han sett av vad folk kan göra mot varandra. Men han har aldrig behövt stå ansikte mot ansikte med något så oundvikligt och slutgiltigt som sin egen död. Jag är inte säker på att det någonsin kommer in i en bok men det är en möjlighet.”
… vad han själv läser i genren: ”Jag läser alla sorters deckare. Jag läser om klassiker och försöker hänga med bland det nya. Och jag läser en hel del skandinaviska deckare. Jag började ju med Sjöwall & Wahlöö för länge sedan och har så klart läst Henning Mankell och Stieg Larsson. Och många andra. Camilla Läckberg till exempel.”
… Stephen Tompkinson som spelar Alan Banks i tv-filmatiseringen: ”Jag tycker han är jättebra. Många gillade inte honom i början för att han inte såg ut som deras Banks. Efter att ha sett honom utvecklas genom serien tycker jag han gör ett väldigt bra jobb med att gestalta karaktären Banks.”
Samtliga Alan Banks-böcker:
Gallows View, 1987 (*Ur askan i elden, 2018)
A Dedicated Man, 1988 (En hängiven man, 2019)
A Necessary End, 1989
The Hanging Valley, 1989
Past Reason Hated, 1991
Wednesday’s Child, 1992
Dry Bones that Dream, 1994
Innocent Graves, 1996
Dead Right, 1997 (Roten till det onda, 2011)
In a Dry Season, 1999 (En ovanligt torr sommar, 2001)
Cold is the Grave, 2000 (Kall som graven, 2008)
Aftermath, 2001 (I ondskans spår, 2002)
The Summer that Never Was, 2003 (Efter alla år av saknad, 2003)
Playing with Fire, 2004 (En lek med eld, 2004)
Strange Affair, 2005 (En märklig affär, 2005)
Piece of My Heart, 2006 (En bit av mitt hjärta, 2006)
Friend of the Devil, 2007 (I djävulens sällskap, 2007),
All the Colours of Darkness, 2008 (Mörkrets alla färger, 2009)
Bad Boy, 2010 (Bad boy, 2010)
Watching the Dark, 2012 (I mörkrets skugga, 2013)
Children of the Revolution, 2013 (Revolutionens barn, 2014)
Abbatoir Blues, 2014 (Själens dunkla rum, 2015)
When the Music’s Over, 2016 (När musiken tystnar, 2016)
Sleeping in the Ground, 2017 (Skuggan av ett tvivel, 2017)
Careless Love, 2018 (Oförsiktig kärlek, 2018)
Many Rivers to Cross, 2019 (Förödande konsekvenser, 2019)
* Svensk titel och utgivning inom parentes.

Alan Banks är en välbekant polis för trogna deckarläsare. Den första boken i serien, Gallows view, kom 1986 och sedan dess har Banks enträget jagat brottslingar i Yorkshire med fiktiva Eastvale som bas.
Genom åren har han stigit i graderna inom polisen, skiljt sig och barnen har blivit stora och flyttat hemifrån. Banks har också haft en längre kärlekshistoria med kollegan Annie Cabbot och ytterligare ett antal mer kortvariga relationer. Och naturligtvis har han svävat i livsfara många gånger.
– Banks åldras genom serien men han fortsätter att vara lite yngre vad jag är, förklarar Peter Robinson. Även om det kommer en bok om året kanske det inte alltid går ett år mellan utredningarna i dem.

Hur skulle du vilja beskriva honom?
– Det är ganska svårt. Han är bara en vanlig man, men ändå inte. Vanlig är han på det sättet att folk kan relatera till honom och hans liv men samtidigt har han exceptionella talanger när det kommer till jobbet.

Peter Robinson är själv född och uppvuxen i det Yorkshire där han placerat Banks men som vuxen har han bott stora delar av sitt liv i Kanada.
Han inledde författarkarriären som poet och när han skrev sin första bok om Alan Banks tänkte han sig att följa i favoritförfattaren Ruth Rendells spår och skriva en pågående serie men med jämna mellanrum göra avbrott för fristående kriminalromaner.
– Det har bara blivit tre fristående hittills eftersom det visade sig att det fanns så många Banks-böcker att skriva, berättar han med ett leende. Jag har flera gånger börjat på fristående historier som ändå blev Banks-böcker till slut eftersom berättelsen i dem inte var tillräckligt lång eller hade tillräckligt djup i sig utan honom. Men jag skulle gärna skriva fler.

En som blev fristående är En förgiftad man som också fick Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2013.
– Den älskade jag verkligen att skriva. berättar Peter Robinson. Mycket av handlingen utspelas på 50-talet och den stora skillnaden mot nutiden är förstås att ett mord kunde bestraffas med hängning då. Första gången jag skrev en roman som hade sina rötter i det förgångna var annars i En ovanligt torr sommar som kom på engelska 1999. Den utspelas delvis under andra världskriget och blev också mitt stora genombrott.

En annan bok som växlar mellan nutid och dåtid är En bit av mitt hjärta där mordet på en musikjournalist i nutid leder tillbaka till mordet på en ung kvinna under en stor rockkonsert i Yorkshire på 60-talet.
Den är också en av Peter Robinsons favoriter bland de egna böckerna.
– Jag hade länge velat skriva om 60-talet eftersom det är så viktigt för mig, det var då jag växte upp, berättar han. Samtidigt har det alltid känts för nära i tid. Men någon gång efter millennieskiftet fungerade det och researchen var fantastisk. Bara att få att se alla gamla dokumentärer från musikfestivaler och lyssna på musiken, det var mer nöje än arbete.

Den inbitne Banksläsaren vet att musik spelar en viktig roll i alla böckerna. Alan Banks lyssnar på musik i bilen på väg till och från jobbet, varje kväll i sin lilla stuga och han går på konserter och umgås med musiker.
– Hans musiksmak är väldigt lik min, möjligen gillar jag country mer än vad han gör, medger Peter Robinson. Och jag gillar verkligen att använda musiken i böckerna. Det är det lilla extra när man skriver. Jag funderar över vilken musik som skulle passa i vilken scen och försöker höra ett visst soundtrack. Ibland har det med stämningen att göra, ibland kommenterar det handlingen på ett ironiskt sätt men det kan också bara vara bakgrunden när Banks dricker ett glas vin och funderar på sitt fall.

Peter Robinsons senast bok, Förödande konsekvenser, kommer i slutet av oktober. Det är en Banks-bok men ingår också som del två i en trilogi inom serien. Den första delen, Oförsiktig kärlek, kom förra året.
I bägge böckerna utreder Banks och hans kollegor brott som avslutas inom boken samtidigt som läsarna också får följa Zelda, en ung kvinnan som utsatts för trafficking men brutit sig fri. Zelda har ett fotografiskt minne för ansikten och hjälper polisen att skapa en databas över sexbrottslingar men har samtidigt en egen hämndagenda. Hon har också genom sitt arbete hittat ledtrådar till en brottsling som Banks jagat länge.
– Idén att skriva om Zelda fick jag när jag skrev En märklig affär där Banks blir inblandad i en utredning med koppling till trafficking, berättar Peter Robinson. Då träffade jag en kanadensisk journalist som skrivit mycket om trafficking i Balkan efter kriget och det var verkligen skrämmande information han hade. Så småningom insåg jag att jag kunde återvända till ämnet via Zelda.

Just nu arbetar Peter Robinson med trilogins avslutande bok och titeln är redan klar.
– Den ska heta ”Not dark yet”, vilket är ett Dylancitat, avslöjar han. Annars har jag inte kommit så långt men om några månader när deadline börjar närma sig då går jag in i min mer intensiva arbetsperiod och vill inte ha några avbrott eller prata med någon, bara bli lämnad ensam.

Hur många böcker om Alan Banks blir det?
– Den tredje boken i Zeldatrilogin kanske kommer att låta som den är den sista men jag tror inte att den är det. Idéerna bara fortsätter att komma.

Peter Robinson om …
… vad han själv är mest nyfiken på att få veta om Alan Banks framöver: ”Hur han kommer att känna inför att dö. Vi har inte riktigt tittat på det än. Han har lyckats bibehålla någon slags tro på mänskligheten och rättvisan och har inte blivit cynisk trots allt han sett av vad folk kan göra mot varandra. Men han har aldrig behövt stå ansikte mot ansikte med något så oundvikligt och slutgiltigt som sin egen död. Jag är inte säker på att det någonsin kommer in i en bok men det är en möjlighet.”
… vad han själv läser i genren: ”Jag läser alla sorters deckare. Jag läser om klassiker och försöker hänga med bland det nya. Och jag läser en hel del skandinaviska deckare. Jag började ju med Sjöwall & Wahlöö för länge sedan och har så klart läst Henning Mankell och Stieg Larsson. Och många andra. Camilla Läckberg till exempel.”
… Stephen Tompkinson som spelar Alan Banks i tv-filmatiseringen: ”Jag tycker han är jättebra. Många gillade inte honom i början för att han inte såg ut som deras Banks. Efter att ha sett honom utvecklas genom serien tycker jag han gör ett väldigt bra jobb med att gestalta karaktären Banks.”
Samtliga Alan Banks-böcker:
Gallows View, 1987 (*Ur askan i elden, 2018)
A Dedicated Man, 1988 (En hängiven man, 2019)
A Necessary End, 1989
The Hanging Valley, 1989
Past Reason Hated, 1991
Wednesday’s Child, 1992
Dry Bones that Dream, 1994
Innocent Graves, 1996
Dead Right, 1997 (Roten till det onda, 2011)
In a Dry Season, 1999 (En ovanligt torr sommar, 2001)
Cold is the Grave, 2000 (Kall som graven, 2008)
Aftermath, 2001 (I ondskans spår, 2002)
The Summer that Never Was, 2003 (Efter alla år av saknad, 2003)
Playing with Fire, 2004 (En lek med eld, 2004)
Strange Affair, 2005 (En märklig affär, 2005)
Piece of My Heart, 2006 (En bit av mitt hjärta, 2006)
Friend of the Devil, 2007 (I djävulens sällskap, 2007),
All the Colours of Darkness, 2008 (Mörkrets alla färger, 2009)
Bad Boy, 2010 (Bad boy, 2010)
Watching the Dark, 2012 (I mörkrets skugga, 2013)
Children of the Revolution, 2013 (Revolutionens barn, 2014)
Abbatoir Blues, 2014 (Själens dunkla rum, 2015)
When the Music’s Over, 2016 (När musiken tystnar, 2016)
Sleeping in the Ground, 2017 (Skuggan av ett tvivel, 2017)
Careless Love, 2018 (Oförsiktig kärlek, 2018)
Many Rivers to Cross, 2019 (Förödande konsekvenser, 2019)
* Svensk titel och utgivning inom parentes.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...