Mindre plan i haveri på Malmö Airport. Foto Johan Nilsson / TT

Mindre flygplan i haveri på Sturup – två passagerare ombord

Sturup Ett mindre flyg med två passagerare har havererat på Malmö Airport.

Strax efter halv fem på söndagseftermiddagen inkom larm om att ett flygplan ska ha havererat på landningsbanan på Malmö Airport. Flygplatsräddningstjänst och övrig räddningstjänst samt polis och ambulans larmades till platsen.

Ett mindre propellerflygplan med två passagerare ombord nödlandade då på flygbanan. Enligt räddningstjänsten Syd sågs gnistor från planet under landning.
– Vi hade ett ärende strax innan där man tappade kontakt med planet på radar och transponder. Sedan dök det upp så att tornet såg det komma in mot banan men de hade fortfarande ingen kontakt med tornet. De gjorde en nödlandning som resulterade i haveri, säger Mats Rinman, assisterande räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Planet ska ha startat från Sturup och åkt nedåt Abbekås. Det skulle även landa igen på Sturup, och kom då in norrifrån, uppger Mats Rinman.
Ingen person ska ha skadats i samband med nödlandningen. Flygplatsen var avstängd under en tid efter nödlandningen. Enligt Swedavia kunde flygen åter gå strax innan klockan 20 på kvällen.

– Det innebar ingen jättepåverkan men vad jag kan se var det tre flyg som ställdes in och cirka fyra till fem förseningar. Sedan kan det också bli en del följdförseningar, säger Ellen Laurin, presstalesperson vid Swedavia.

Enligt polisen används planet i utbildningsverksamhet. Ombord var en instruktör, en man i 60-årsåldern, samt en elev, en man ni 40-årsåldern. Polisen uppger att planet fick tekniska problem i luften och gjorde en så kallad buklandning.