BS Hässles Ottilia Gunnarsson har ställt in siktet för 2020. Målet är att ta medalj när U21-VM avgörs i Peru i september och en årsplan är upprättad för att hon med hjälp av en tydligare träningsstruktur ska kunna utveckla sitt spel. Foto: Stefan Sandström

Siktar på VM-medalj i Peru

Fjolåret kantades av såväl framgångar som motgångar.
I år siktar Ottilia Gunnarsson på medalj i U21-VM och på längre sikt hägrar A-landslaget.

Bedrupkandidat 2

Namn: Ottilia Gunnarsson.
Ålder: 18 år.
Bor: Ullstorp, utanför Vinslöv.
Familj: Mamma Petra, pappa Mikael och lillasyster Elvira.
Gör: Studerar sista terminen på internationella programmet på HTS i Hässleholm.
Klubb: BS Hässle.
Rösta på Ottilia: SMS:a Bedrup2 till 72120 (kostnad 20 kronor).

2019 var året BS Hässles Ottilia Gunnarsson deltog i sina första större mästerskap. Junior-EM på våren resulterade i två lagbrons och från höstens NM tog hon med sig ett individuellt brons och ett lagguld.
En diger medaljskörd för en debutant i de större sammanhangen, kan tyckas. Hon beskriver att hon är nöjd med insatserna, men kan samtidigt inte hålla sig borta från att tala om ”fler medaljer” och ”högre valörer”.
Det är tydligt att den 18-åriga Ullstorpsbon har höga krav på sig själv.
– Det känns som att det alltid går att göra lite mer. På JEM snubblade jag lite på målsnöret när masters avgjordes och förlorade med några pinnar, säger Ottilia Gunnarsson.

Grämer sådant dig?
– Ja, lite. Men man är ju ingen robot heller, det går inte att gräva ner sig för mycket. Det gäller att inte lämna något åt slumpen utan att vara så förberedd som möjligt.

Och inför 2020 är målet att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Med hjälp av bowlingförbundet har hon skapat en årsplan där målet är U21-VM som avgörs i Perus huvudstad Lima i september.
Träningsdosen har inte ökat, däremot har en tydligare struktur för varje träningstillfälle införts. Ett fokusområde är spärrspelet.
– Jag har alltid varit bra på höga serier och att slå strikar. Men spärrspelet är så otroligt viktigt, jag känner att det kommit lite efter så nu satsar jag extra på det, säger Gunnarsson och tillägger att målet med planen är medalj på U21-VM:
– Klart jag vill vinna, men man får ju börja någonstans, säger hon med ett leende.

Fjolåret innehöll även en del motigheter. Ottilia Gunnarsson när inte bara drömmar inom bowling, utan även som fotbollsspelare. Sommaren 2019 fick dock de drömmarna en rejäl törn när hon på en träning skadade korsbandet. Faktum är att korsbandsskadan är 18-åringens tredje och den andra i hennes högra knä.
– Fotboll är också en stor dröm att bli bra på. Att bli bäst på. Jag är ju en tävlingsmänniska, säger hon.

Hennes två tidigare korsbandsskador har slutat med operation, men den här gången ville inte läkarna operera.
– De två första gångerna kände jag att jag klarade av. Men tredje gången… Det blev jobbigt. Jag visste inte riktigt vad som skulle hända och egentligen vet jag fortfarande inte det. Kanske kan det bli en operation om jag ligger på mer, säger hon.

Oavsett operation eller inte är förhoppningen att ta sig tillbaka till fotbollsplanen. Hon har börjat att träna men ännu inte spelat någon match.
– Jag vill spela någon mer match innan jag eventuellt lägger av. Skadan blev ett så tvärt avbrott, konstaterar hon.

Riktigt redo att ge upp fotbollen är hon ännu inte. Dock kommer bowlingen att vara högre prioriterad framöver.

Påverkas du av skadan när du bowlar?
– Det är inga problem. Där är rörelserna så kontrollerade att det går hur bra som helst.
På lite längre sikt, förbi U21-VM, är det gunnarssonska målet att slå sig in i A-landslaget. För att ta fler steg i utvecklingen avser hon att komma ut och spela mer regelbundet på Europatouren framöver. Förhoppningen är att sparringen mot tuffare motståndare ska medföra att hon utvecklas ännu mer.
– För att kunna bli bäst måste jag möta de bästa. Det blir tufft, men jag måste ju börja någon gång, säger hon och konstaterar:
– Och vinner man så är det ju pengar också. Målet är ju att kunna försörja mig – det är svårt men jag måste ju i alla fall försöka.

Viljan att möta de bästa har även fått henne att överväga sin klubbadress. BS Hässle tampas för närvarande i Allsvenskan och funderingar finns på att byta klubb för att få känna på spel i Elitserien.
– Tanken är att förmodligen byta klubb inom en snar framtid för att fortsätta utvecklas. Vi får se efter säsongen, säger hon och tillägger att det är en avvägning:
– Jag måste ju få speltid också.

Bedrupkandidat 2

Namn: Ottilia Gunnarsson.
Ålder: 18 år.
Bor: Ullstorp, utanför Vinslöv.
Familj: Mamma Petra, pappa Mikael och lillasyster Elvira.
Gör: Studerar sista terminen på internationella programmet på HTS i Hässleholm.
Klubb: BS Hässle.
Rösta på Ottilia: SMS:a Bedrup2 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...