Sofia Walther är oerhört målinriktad med sin karate men samtidigt väldigt ödmjuk, och det är ingredienser som hittills tagit henne väldigt långt. Foto: Stefan Sandström
VM i Brasilien nästa år är Sofia Walthers stora mål. Foto: Stefan Sandström

Lugnet ska ta Sofia till VM

Karate Hennes kompis tog med henne på karate och i fjol, bara sex år senare, tog hon svart bälte.
Nu siktar 17-åriga Sofia Walther på SM i höst, och därefter är det VM i Brasilien nästa år som hägrar.

Med siktet inställt på SM
Namn:
Sofia Walther.
Ålder: 17 år.
Bor: Tyringe.
Familj: Mamma Anneli, pappa Peter, storasyster Louise och katten Tyra.
Gör: Går första året på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på träning och hälsa på Helsingborgs Sportgymnasium.
Klubb: Zanshin Karateklubb.
Rösta på Sofia: SMS:a Bedrup4 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Det är inte att ta i om man säger att Sofia Walther har haft en rekordartad karriär som karatekas, att på bara drygt sex år gå från nybörjare till att ta svart bälte är en bedrift som ytterst få klarar av. Och förutom sina tränare finns det två personer som har en stor del i detta. Dels hennes pappa Peter, dels en kompis.
– Det var egentligen min kompis som skulle börja på karate för att lära sig självförsvar så jag hängde med för att testa. Hon slutade efter ett och ett halvt år, men jag stannade kvar.

Fastnade du för karaten direkt?
– Nej. det gjorde jag egentligen inte. Det var först efter tre år som jag fastnade helt för jag tyckte inte det var så kul i början, och det var pappa som fick mig att stanna. Han sa till mig att åtminstone gå terminen ut, och sen efter lovet när jag hade fått lite paus från karaten var jag taggad igen, säger Sofia.

I samma veva som detta så började Sofia även tävla och det fick också henne att satsa mer på karaten, det finns nämligen en rejäl dos tävlingsinstinkt inneboende i henne.
– Jo, det kan man väl säga, säger Sofia lite blygt.
– Jag lärde mig mer då och märkte att jag utvecklades.
Tävlingsinstinkten och viljan att utvecklas har gett resultat viket inte minst syntes i fjol. Vid en internationell tävling i Ungern tog hon ett silver och ett brons, men framför allt så tog hon som 16-åring svart bälte bara sex år efter att hon började.

Vad är det som gör att det går så bra för dig?
– Jag har lätt att lära, det är väl bara så. Sen intresserar jag mig för det väldigt mycket genom att titta på andra och titta på internet, och det är nog en stor del till varför jag lär mig snabbt.

Men Sofia är också väldigt noga med att påpeka att det inte bara handlar om att tävla och ta olika bälten, det är mycket mer än så.
– Det är som en livsstil. Det handlar inte bara om sporten utan om tänket också – det mentala.

Hur påverkar det dig i vardagen?
– Jag hetsar inte upp mig lika snabbt. Behåller mitt lugn väldigt länge innan jag blir arg eller irriterad. Jag har lärt mig genom karaten att man inte behöver använda energin till sånt som är onödigt, man ska alltid spara så mycket energi som möjligt. Kan man undvika en konflikt ska man alltid göra det.
– Man ska vara ödmjuk mot alla. Detta är egentligen bara en färg (säger hon och visar sitt svarta bälte). En rödbältare kan vara exakt lika duktig som jag, fast att han eller hon bara har rött bälte. Det spelar ingen roll vilken rang man har, alla är lika duktiga, säger Sofia.

För hennes egen del är siktet inställt på SM i Helsingborg till hösten, och sedan är det att uppgradera till andra dan och kanske framför allt VM i Brasilien nästa år.
– Jag vill alltid ha mål framför mig, det blir lättare att pressa mig själv då, säger Sofia som genom att träna cirka tio pass i veckan ska uppnå sina mål.
För att nå dit vill hon tävla mer utomlands, och att det kan bli några motgångar på vägen är hon beredd på.
– Det är svårt att tävla utomlands för alla länder har olika saker de tittar på. I Ungern till exempel kollade de mycket på hastigheten i det vi gjorde medan vi ser mer till detaljerna och kraften.
Det Sofia lär sig försöker hon dessutom dra nytta av på ett annat sätt än bara bli bättre själv.
– Jag håller ungdomspass var fjärde vecka, det är kul men svårt. Jag försöker variera den träningen från våra andra pass så den ska vara helt annorlunda. Någon gång i framtiden, om jag fortsätter vilket jag tror, så vill jag starta en egen klubb och då är det en bra erfarenhet att bara tränare nu.

Med siktet inställt på SM
Namn:
Sofia Walther.
Ålder: 17 år.
Bor: Tyringe.
Familj: Mamma Anneli, pappa Peter, storasyster Louise och katten Tyra.
Gör: Går första året på samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på träning och hälsa på Helsingborgs Sportgymnasium.
Klubb: Zanshin Karateklubb.
Rösta på Sofia: SMS:a Bedrup4 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...