Minskar till ett Öresundståg i timmen

Skånetrafiken reducerar kraftigt tågtrafiken till Danmark efter det danska beslutet om att stänga landets gränser.

Ett tåg i timmen i stället för de ordinarie sex i timmen på vardagarna. Det blir resultatet av den stängda gränsen. Dessutom kommer Kastrup att bli sluthållplats. Öresundstågen kör från Malmö till Kastrup och vänder där. Samtliga passagerare kommer att behöva kliva av på Kastrup och ta sig vidare till in i Danmark med andra färdmedel. På Kastrup kommer även polis att kontrollera resenärerna. Bara de som bor eller arbetar i Danmark får ta sig vidare.

När den danska regeringen gav sitt besked på fredagen om att stänga gränserna blev Skånetrafiken tagna på sängen.
– Vi har inte informerats om det danska beslutet i förväg. Därför vet vi inte vad detta kan komma att betyda för trafiken och våra kunder, säger Jens Listrup, strategichef på Skånetrafiken.

Skånetrafiken inledde därför en dialog med Banedanmark, DSB och Trafikverket och senare på lördagen meddelade Skånetrafiken i ett pressmeddelande det nya upplägget.

– Det danska beslutet kommer att innebära kraftig förlängda restider för våra resenärer, säger Maria Nyman, affärsområdeschef för tåg på Skånetrafiken, i pressmeddelandet.

Tåg mot Danmark kommer att lämna Malmö C 33 minuter över hel timme. Tåg mot Malmö lämnar Kastrup 22 minuter över hel timme. Tågen kommer även göra uppehåll på Triangeln och Hyllie station.

– På tisdag kommer vi att utvärdera hur detta trafikupplägget har fungerat, säger Maria Nyman, i ett pressmeddelande.

Öresundstågstrafiken norrifrån vänder på Malmö C och stannar inte på Triangeln och Hyllie, men går i stort sett som vanligt från och med söndag klockan 13. När vardagstrafiken startar på måndag kommer vi ha en viss reducering av antalet avgångar under rusningstid.

Under helgen var det dock redan planerat att tågen inte skulle gå över Bron eftersom man skulle genomföra underhållsarbete mellan Malmö C och Kastrup.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...