Tim Mörck har skaffat sig vänner över hela Skåne tack vare sin badminton. Det sociala är en viktig del för 16-åringen från Tormestorp som tillhör Sverigetoppen. Foto: Stefan Sandström
Tim Mörck. Foto: Stefan Sandström

Drömmer om att vinna EM

badminton 16-årige Tim Mörck tillhör den svenska ungdomseliten. Men det är inte segrar, medaljer eller mästerskap han värderar allra högst.
– Det bästa med badminton är faktiskt att man träffar en massa kompisar på tävlingar och träningar – det sociala. Man blir glad när man ser dem, säger Tormestorpskillen.

Tim Mörck

Namn: Tim Mörck.

Ålder: 16 år.

Bor: Tormestorp.

Familj: Mamma Lotta, pappa Per-Erik, tvillingsystern Tania och storebror Joel, 20.

Gör: Går första året på det tekniska programmet på HTS.

Klubb: BMK Gripen.

Rösta på Tim: SMS:a Bedrup6 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Tim Mörck testade badminton när han var tio år och bitarna föll på plats rätt så direkt.
– Jag har väl bra bollsinne antar jag. Det gick hyfsat från början och då tyckte jag det var roligt och så utvecklades det, berättar Tim.
– Det har alltid varit racketsport för mig. Jag har spelat tennis, pingis och när jag sedan hittade badminton så fastnade jag för det.

Vad är det som passar dig så bra i badminton?
– Det går så snabbt – det är jätteroligt. Och så var tränarna bra i klubben. Roger Svensson har hjälpt mig från början, han hittar på nya grejer hela tiden och är väldigt insatt i sporten. Och nu har jag även Niclas Gunnarsson som är min fystränare, berättar Tim som kommer från en badmintonsläkt.

Farbröderna har varit aktiva och kusinerna spelar också. Pappa Per-Erik håller sig sysselsatt vid sidan om planen.
– Han spelade i början men bröderna slog honom så då ville han inte spela mer, avslöjar Tim leende.
Även Tims tvillingsyster Tania är en duktig badmintonspelare.
– Vi spelade mixed tillsammans innan men på sistone har vi blivit lite sura på varandra och bytt partners. En syskongrej, skrattar han.

Vem har värst humör?
– Jag tycker att det är Tania men hon skulle säkert säga att det är jag.

Steg för steg har Tim flyttat fram positionerna och 2019 gick utvecklingskurvan spikrakt uppåt med ett SM-brons i dubbel (i klassen HU17) tillsammans med Christianstads Kewin Thai och seger i Svenska cupen i singel.
– Jag blev bästa 03:a i Svenska cupen och det var lite roligt, tycker Tim som tränar sex dagar i veckan.
Förutom badminton blir det löpning och styrka på gymmet.

Vilka fysiska egenskaper är viktiga för att bli en bra badmintonspelare?
– Man måste ha starka ben – explosivitet och uthållighet i benen för att kunna orka.

Vilka styrkor har du?
– Att jag har bra kondition och orkar hålla igång bollarna länge. Oftast blir motspelaren trött före mig och börjar göra misstag. Jag är inte jättebra på att avgöra men kan hålla igång bollarna länge.

Har du någon lite svagare sida?
– Jag har inte tänkt på det, jag vet faktiskt inte. Lite taktiskt kanske.

Vilka mål har du?
– Jag har inte kommit med i landslaget av någon anledning, så det gäller att visa dem på SM så att jag kanske kan få spela EM i framtiden. Det hade varit kul att vinna EM eller någon liknande tävling.

SM har i nuläget skjutits på framtiden i coronainfluensans spår men än så länge finns Svenska cupen kvar i tävlingskalendern.
Han har fått vänja sig vid att vara favorittippad i tävlingarna.
– Den senaste tiden har jag varit förstaseedad och det känns ju bra. Men på SM vill jag nog inte vara högst i rankingen, nu ligger jag trea-fyra nånting så det är bra. Då får jag ändå bra lottning.

För att fortsätta utvecklas på badmintonplanen måste 16-åringen vidga sina vyer.
– Jag åker ner till Malmö en-två gånger i veckan och de har bra träningar där. Det finns två klubbar i Malmö och jag tränar lite med båda. Jag vet ju inte om de gillar det men jag är vän med alla där nere, säger Tim.
– Just nu satsar jag mycket. Det går bra, det är roligt och jag är motiverad. Jag ska testa att tävla internationellt och ska träna i Danmark när det blir möjligt igen. Badminton är ju den danska nationalsporten och de är mycket bättre än svenskarna.

Tim Mörck

Namn: Tim Mörck.

Ålder: 16 år.

Bor: Tormestorp.

Familj: Mamma Lotta, pappa Per-Erik, tvillingsystern Tania och storebror Joel, 20.

Gör: Går första året på det tekniska programmet på HTS.

Klubb: BMK Gripen.

Rösta på Tim: SMS:a Bedrup6 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Läs mer:

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...