Poliser med megafoner kommer framöver att säga till människor vid bagageutlämningen om de står för nära varandra för att minska smittspridningen av coronaviruset på Kastrup. Foto: Helena Landstedt / TT

Hårdare regler på Kastrup för att minska smittspridning

Danmark För att minska smittspridningen av coronaviruset ska polisen se till att hemvändare håller avstånd till varandra vid bagagebandet på Kastrup och att anhöriga inte beträder flygplatsens lokaler.

Köpenhamnspolisen kallade tillsammans med Köpenhamns flygplats, Kastrup, till presskonferens vid lunchtid under söndagen med anledning av polisens krav på flygplatsen att upprätthålla bättre avstånd mellan passagerare som anländer och vistas på flygplatsen.

– Från myndigheternas sida kommer vi att strama till väsentligt när det gäller att hålla avstånd. Vi kommer att till högre grad ta över operationen här ute och köra det som en polismässig insats, säger Rasmus Skovsgaard till Danmarks Radio.

Vidare berättade polisen att kaptenen på varje flyg kommer att informera de resande om att det är viktigt att hålla avstånd när man lämnar flyget.

Passagerarna som anländer till Kastrup kommer även att få vänta inne i flyget tills dess att bagaget rullas ut på bandet, skriver Danmarks Radio.

Det kommer även att finnas utställda poliser med megafoner som säger till när hemvändarna står för nära varandra vid bagagebandet.

– Det kanske låter lite våldsamt, men det är viktigt, att folk förstår allvaret i det här nu, säger Rasmus Skovsgaard, till Danmarks Radio. 

Polisen menar på att man tidigare inte har hanterat situationen tillräckligt bra vilket gör att man intensifierar arbetet för att passagerarna som anländer till flygplatsen ska förstå allvaret med en eventuell smittspridning av coronaviruset.

I ett pressmeddelande uppmanar Köpenhamns flygplats alla anhöriga till passagerare som anländer med flyg till Köpenhamn att inte gå in i flygplatsens lokaler.

Istället hänvisar man anhöriga att stanna på parkeringen utanför eller att familj och vänner helt enkelt låter bli att hämta på flygplatsen och stannar hemma allt för att hålla nere risken för smittspridning av covid-19.

– Normalt sett är återföreningen något av det finaste med en resa. Men i dessa tider måste vi be om skjuta upp glädjen. Stanna hemma och ta emot dina närmaste där – kom inte till flygplatsen, säger Johnnie Müller, säkerhetschef på Köpenhamns flygplats.