Pål Lundin, Hampus Nilsson och... Oscar Berg. IFK Osby har en stolt målvaktstradition och kanske går Berg i Lundins fotspår – till hösten börjar han gymnasiet i Växjö. Foto: Stefan Sandström

En mångsysslande målvakt

En oslipad diamant som redan gnistrar.
15-årige Oscar Berg har klarat av A-lagsdebuten i IFK Osby. I framtiden hoppas den mångsidige målvaktstalangen kunna försörja sig som fotbollsspelare – helst av allt i ett blått lag.

Namn: Oscar Berg.
Ålder: 15 år.
Bor: Osby.
Familj: Mamma Anne, pappa Staffan, storebröderna David, 20, och Victor, 18.
Gör: Går i nian på Parkskolan i Osby.
Klubb: IFK Osby.
Rösta på Oscar: SMS:a Bedrup7 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Som yngst i en brödraskara på tre var det snudd på förutbestämt att Oscar Berg skulle börja sina fotbollsdagar mellan stolparna.
– Jag fick ställa mig i mål och så pepprade de mig med skott. Jag har fått en massa bollar i huvudet och magen som gjort ont, för de var ju inte mildare för att jag stod utan körde på så mycket de kunde, säger Oscar och skrattar.
Han har alltid känt sig hemma i målet – även om han stött på visst internt motstånd.
– Jag ville vara målvakt från början men mamma, som själv hade varit målvakt, sa att det är målvakten som alla lägger skulden på så hon ville helst inte att jag skulle bli det. Men jag stod på mig och nu har hon nog accepterat det.

Storebröderna David och Victor har fortsatt att peppra, numera på A-lags-träningarna.
– Lagkamraterna kunde ju inte säga Berg till alla tre så vi fick olika smeknamn. David fick bli Mount Everest för han var störst, mellanbrorsan Victor blev K2 och så fick jag heta Kebnekaise. Fast till vardags är jag ”Ogge”, berättar han.
Minstingen Berg har stuckit iväg till 185 centimeter.
– Jag hoppas växa ett par centimeter till, runt 1.90 hade ju inte skadat. David är 1.90 så jag siktar på att växa om honom så att jag kan titta ner på honom. Jag har ju växt om Victor och det är kul, jag tror att jag är på väg uppåt – man kan alltid hoppas, skrattar Oscar.

Han har snabba reflexer, är vass på närskott och fri-lägen plus att han bemästrar spelet med fötterna.
– Jag tycker att jag är bra på att styra laget bakifrån, i alla fall pojk- och juniorlag. Sedan är det lite svårare i A-laget men jag tycker att jag har kommit in i det bättre det senaste året.

Vad vill du förbättra?
– Jag har ju aldrig fått målvaktsträning utan är självlärd, så det är det tekniska spelet och tekniken i slängningar. Speciellt dykningar till höger känner jag är min svaga sida. Även luftrummet och att dominera straffområdet på seniornivå.

Vad är det bästa med att vara målvakt?
– Just den där känslan att göra en viktig räddning och att bära laget till seger, den är obeskrivlig. Det är det jag gillar. Sedan kanske jag inte alltid har varit ett fan av att springa heller, erkänner Oscar leende.
IFK Osby, Malmö FF och Chelsea… Hjärtat bultar för blåa lag. Men kanske får det blå lämna plats för lite röda inslag framöver.
– Jag ska börja på Procivitas (NIU) i Växjö. Vi får se hur det går under året men det kan bli att jag spelar med Östers U17-lag till hösten. Men om jag kan få bättre matchmiljö på seniornivå här så stannar jag, för jag trivs jättebra i IFK Osby och vill egentligen inte lämna. Blir det Öster så går jag ju i så fall i Pålles (Lundin) fotspår.

15-åringen hyllar moderklubben.
– Redan när jag var åtta startade jag IFK Osbys Instagram- och Twitterkonto. I början var jag på alla träningar, tog bilder och pratade med spelarna, så jag var som en liten maskot. Just därför var det riktigt stort att äntligen få träna och spela med A-laget. Jag har alltid älskat IFK Osby.
Under pojklagsåren har tränaren Thomas Avinder spelat en viktig roll.
– Han har alltid ställt upp för mig, om jag har fått chansen att träna med något annat lag så har han inte brytt sig utan värnat om att jag ska ha det så bra som möjligt för att kunna bli så bra som möjligt. Det har gjort väldigt mycket för mig att ha honom vid min sida.
Piano, kortmagi och Rubiks kub. 15-åringen har inga problem att hålla sig sysselsatt.
– Innan match sitter jag alltid och spelar piano för att komma i stämning. Jag brukar spela ”Touch”, den är rätt sorglig men jag tycker den är väldigt fin och man blir avslappnad. Jag har en massa olika småintressen men fotbollen har alltid varit nummer ett. Det är det jag vill jobba med i framtiden om jag får välja; bli proffs och spela i något stort lag.

Namn: Oscar Berg.
Ålder: 15 år.
Bor: Osby.
Familj: Mamma Anne, pappa Staffan, storebröderna David, 20, och Victor, 18.
Gör: Går i nian på Parkskolan i Osby.
Klubb: IFK Osby.
Rösta på Oscar: SMS:a Bedrup7 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...