Stefan Löfven. Foto: TT

Ett ovanligt budskap

Det tillhör inte vanligheterna att svenska statsministrar håller tal till nationen. Det har inte ingått i vår politiska kultur. Det var dock ett bra val av Stefan Löfven att hålla ett sådant för att trycka på situationens allvar: men också för att motverka panik. Det är bra för allmänheten att få veta att myndigheterna tar det på allvar, kanske särskilt dem som oroar sig för att Sverige inte tagit till lika långt gående åtgärder som andra länder.
Det var att allvarsamt men också återhållsamt tal, vilket passade omständigheterna. President Macron sade i sitt tal till fransmännen att nationen var i krig för att inpränta allvaret. Svenskarna verkar förstå allvaret i alla fall och som en nation som ogärna för krig passar annat språk bättre.
Att mana till medmänsklighet är rätt väg eftersom allt pekar på att ett högt ansvarstagande för andras välmående stoppar spridning. Stanna inte hemma för din egen skull, utan för din äldre eller sjuke granne.
Det var klokt att Stefan Löfven inte förskönade, utan sade som det är: människor kommer att dö och om det måste vi kunna tala.
Han kunde dock kostat på sig ett tack till sina kollegor, det vill säga ledarna för övriga partier, som tar sitt ansvar genom att inte driva onödig partipolitik för att motarbeta regeringens arbete mot epidemin. Det är ändå en eftergift när de inte försöker plocka opinionsmässiga poäng på krisen, utan beter sig i enlighet med stundens allvar. En del i att vi, som Stefan Löfven sade i talet, står starka är att vi snabbt kunnat enas om krisåtgärder genom ett relativt prestigelöst samarbete över blockgränsen. Detta innebär självklart inte att Stefan Löfven inte ska kritiseras för gjorda misstag. Det betyder däremot att partierna just nu måste göra andra överväganden att nå snabba framgångar i opinionen.
Löfven förvarnade för att mer kraftfulla åtgärder kan bli nödvändiga och om Anders Tegnells prognos om att vi når kulmen om en månad kommer det sannolikt att bli så.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...