Finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: TT

Bonusproblemet

Ett flertal företag i kaos och kris planerar att ge aktieägarna bra utdelning och cheferna bonus även i de fall då produktionen står stilla. Det handlar om beslut som redan är fattade, utan hänsyn till coronakrisen. Men många frågar sig om systemet står pall för detta och hur det går med förtroendet för företag som gör så.
Finansinspektionen krävde i ett brev till banker och kreditmarknadsbolag att aktieutdelningarna stoppas.
Magdalena Andersson har tidigare riktat en uppmaning till bankerna om att det inte är rätt tid för stora bonusar och aktieutdelningar. Finansmarknadsminister Per Bolund vill att bankerna ska stoppa utdelningar till aktieägarna på grund av krisen. Han menar att det är fel om dem som gynnas av statliga insatser med bland annat gratis lån från Riksbanken på 500 miljarder kronor ger aktieutdelning. Man kan anta att uppfattningen stämmer väl överens med allmänhetens åsikter om hur företag som tar del av de statliga insatserna bör bete sig.
Handelsbanken håller bolagsstämma under onsdagen och har sedan tidigare planerat utdelning på cirka 11 miljarder kronor. Bolund tror att höga utdelningar under rådande omständigheter skulle skada relationen till bankens kunder, vilket man kan räkna med. Tålamodet med ett pengaregn från bankerna under en kris som kommer att slå sönder många svenskars ekonomi lär vara obefintligt.
Det är inte bara storbankerna som brottas med frågan om vad förtroendet klarar av: även Volvo har planer på bonusar och aktieutdelning som visserligen är sänkt jämfört med tidigare år, men som ändå kan handla om så mycket som 12 miljarder. Volvos styrelse menar att det handlar om en balans mellan förra årets stämmobeslut om utdelning och att ta hänsyn till krisen. De glömmer då bort att stämmobeslutet inte fattades om en verksamhet där produktionen ligger nere. Storföretagen måste kalkylera om utdelningar och bonusar är värda förtroendekostnaden. Svaret kan mycket väl bli ett långsiktigt nej.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...