Hotad mark eller levande landsbygd?

Är en ny grön våg på väg? Fler och fler projekt dyker upp för att skapa nytt liv i den svenska landsbygden. I halländska kommuner pågår projektet Lev din dröm där obebodda hus inventeras och marknadsförs för nya verksamheter. I Skåne vill flera markägare bygga bostäder på landsbygden och utveckla sina redan etablerade verksamheter.
Ägarna till golf- och konferensanläggningen Elisefarm i mellersta Skåne vill bygga en hel by med 650-750 bostäder. Läget kompliceras av att två kommuner berörs, Höör och Hörby. Man har mött en hel del motstånd, framför allt för att man planerar att bygga på god jordbruksmark och att tillgången till kollektivtrafik inte är tillräckligt bra. Det bemöter Elisefarm genom att planera för en stark miljöprofil och med fokus på innovation. Det ska bli intressant att följa arbetet med den så kallade Trädgårdsstaden. Det är tämligen unikt att en enskild ganska liten fastighetsägare planerar så storskaligt och nytänkande.
Vingården Hällåkra norr om Anderslöv i Trelleborgs kommun drivs av ett annat entreprenörspar. Redan för snart tjugo år sen hade de planer på att bygga ett litet bostadsområde vid gården, men fick direkt nej av kommunen. Det var jordbruksmark, det stod inte i översiktsplanen och det var långt till kollektivtrafik var några av argumenten. Nu är det nya tider och verksamheten har utvecklats enormt till att bli en turistmagnet för vinintresserade. Dessutom finns planer på att också satsa på andra drycker, som cider och öl. Man vill satsa på tre bostadshus och har lämnat in en ansökan till kommunen om förhandsbesked. Husen ska främst användas till längre uthyrningar, till exempel för besökande vinodlare och vinexperter.
Både Elisefarm och Hällåkra vill bygga för att stärka sina redan etablerade verksamheter. Ska landsbygden vara ett museum för storstadsbor eller ska den utvecklas till att bli något nytt? Jordbruksmark är alltid viktig, men en alternativanvändning måste kunna diskuteras.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...