Kommunen kör hem matvaror

ÖSTRA GÖINGE Hur får jag hem mat? Den frågan fick kommunen av personer i riskgruppen, över 70 år, som sitter isolerade i sina hem med anledning av coronautbrottet. Nu har kommunen tillsammans med dagligvaruhandeln ett svar.

Äldre personer uppmanas begränsa sina sociala kontakter och vara mycket restriktiva med att gå ut och vistas bland folk. Det gör det bland annat svårt att handla mat. Därför har kommunen nu arbetat fram en lösning tillsammans med dagligvaruhandeln i kommunen.
Alla som är äldre och tillhör en riskgrupp kan vända sig till lokala butiker och beställa dagligvaror. Kommunen hjälper sen till att köra ut varorna till kunderna.
– Kärnan är att det finns ett behov och vi måste lösa uppgiften för medborgarna. Ingen ska känna att de är ensamma i det här, säger näringslivschefen Fredrik Persson.

Det är Östra Göinges fixartjänst som kommer att köra ut varorna till kommunens äldre. Fixartjänsten erbjuder personer över 70 hjälp med enklare vardagssysslor i hemmet. Tjänsten är kostnadsfri och sysslor som normalt utförs är bland annat sätta upp tavlor, byta glödlampor, sätta upp gardiner, hämta saker från vind och källare.
Nu utökas uppgifterna med att köra hem varor tisdagar, onsdagar och fredagar med start 31 mars.
Fredrik Persson är medveten som att det här kan ses som att kommunen stöttar enskilda näringsidkare i kommunen. Han poängterar att det inte handlar om att ge vissa butiker en konkurrensfördel.

– Kommunens bidrag är enbart att ombesörja transporten av varorna, där ställer vi upp med våra resurser. Vi har varit noga med att alla affärer inom dagligvaruhandeln har fått frågan. Det här handlar om samhällsnyttan i en extraordinär situation och vi har hållit oss inom ramarna vi ska hålla oss inom.
– Alla har inte anhöriga som kan handla åt dem. Då måste vi agera.
Butikerna som personer i riskgruppen kan beställa från är Ica i Glimåkra och Coop i Broby.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...