Men drink at the bar, at the Half Way Inn pub, in central Stockholm, Monday, March 23, 2020. Bars and restaurants in Sweden are still open despite the coronavirus outbreak. (Ali Lorestani/ TT News Agency via AP

Nu är det sluthängt vid bardisken

Inrikes För att begränsa smittspridningen införs strängare regler för landets alla restauranger, barer och kaféer. De nya reglerna kan börja gälla redan på onsdagen.

Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord. Ingen barservering, inget häng, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Vi inser att det här är ett beslut som kan drabba väldigt hårt, men vi gör det för att vi ser det som nödvändigt för att hålla smittspridningen på en absolut lägsta nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsomyndighetens nya föreskrift riktar sig mot all verksamhet där man serverar mat och dryck och är tillståndspliktig enligt livsmedelslagen – exempelvis barer, krogar, kaféer, restauranger och nattklubbar. Den kan börja gälla redan under onsdagen.

Alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Johan Carlson.
Den nya föreskriften kopplas till smittskyddslagen, vilket innebär att regionens smittskyddsläkare i samråd med kommunen kan stänga verksamheten om den inte uppfyller kraven.

De barer som har sittplatser kan fortsätta med det. Det är inte en nedstängning av barer, säger Carlson.

TT: Finns det några restriktioner när det gäller storleken på de sällskap som går ut för att äta tillsammans?
Man får titta på lokalerna och de lokala förutsättningarna. Idén är att det ska vara en utspridning av gästerna. Är det trånga lokaler kan man naturligtvis inte trycka in för många människor.

TT: Vad gäller för snabbmatställen och hamburgerkedjor?
Det är samma sak överallt, alltså servering vid borden och sittande gäster, svarar Carlson.

TT: Dans?
Vi har inte särskilt reglerat danstillställningar, men i den mån man har sådan verksamhet och dessutom serverar mat är det bara tillåtet om gästerna i lokalen sitter och äter mat och dricker, och då räknar vi med att dans på det viset försvinner.

Beslutet kommer att påverka många företag och anställda runt om i landet, i en redan hårt drabbad bransch, konstaterar Lena Hallengren:

Men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs för att begränsa smittspridningen.
För att minska de ekonomiska konsekvenserna för företagen har regeringen presenterat olika åtgärder, exempelvis slopat sjuklöneansvar och möjlighet att få anstånd med skatteinbetalningar i ett år.