Rätt beslut att behålla lokalt & småskaligt

När små företag som bäst behövde hjälp gav Systembolaget alla lokala små öl- och vinproducenter ett dråpslag. På grund av Coronakrisen tänkte Systembolaget ta bort möjligheten att beställa ur sortimentet Lokalt & Småskaligt.
Skånska mikrobryggerier och vingårdar skulle få det svårare i ett redan svårt läge. Systembolaget meddelade att det som en sorts kompensation skulle bli möjligt för samtliga systembutiker att ta hem detta sortiment, även om butiken ligger långt ifrån produktionen. Det skulle ske efter ”lokal efterfrågan” vilket kunde bli grannlaga och beroende av en enskild butiks välvilja.
Efter vilda protester och en del påverkansarbete från bland annat Centerpartiet meddelar nu Systembolaget att de backar. Det är mycket glädjande, framför allt för de små mikrobryggerier och vinodlare som är beroende av denna försäljningskanal.
Det är dags att göra en Corona-lösning nu när öppenheten för annorlunda lösningar verkar finnas. Det har länge pratats om gårdsförsäljning och frågan har utretts otaliga gånger. Att göra dessa små producenter till ombud för Systembolaget vore en enkel lösning och borde dessutom kunna genomföras omedelbart genom ett tillägg i Systembolagets ägardirektiv. Det skulle rentav kunna genomföras på försök ett halvår för dem som behöver hängslen och livrem. Kan en korvkiosk på landsbygden vara ombud för Systembolaget så ska väl en liten öl- eller vinproducent kunna vara det?
Katarina Erlingsson

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...