En kvinna arbetar på distans hemifrån samtidigt som sonen leker och bygger tågbana då skolan är stängd. Foto: Pontus Lundahl / TT

Så här jobbar du effektivt hemifrån

Hemma Är du en av många som jobbar hemifrån nu under coronautbrottet? Här kommer några tips på hur just du varierar din arbetsställning med rätt ergonomi och effektiviserar din arbetsdag.

Under stundande coronatider är det fler skåningar som beordras att jobba hemifrån för att minska smittspridningen.

Då är det viktigt att tänka på hur du upprätthåller effektiviteten och se till att du varierar din arbetsställning för rätt ergonomi.

Företagshälsovården Tjugonde tipsar om hur du kan tänka när du arbetar hemifrån är:

1. Sätt upp en arbetsplats hemma med en bra stol och ett bord som inte är för högt, använd kudde om det är för högt. Variera din arbetsställning, sitt vid matbordet och stå vid köksbänken.

2. Förbered dig på en vanlig jobbdag och gör en plan för dagen. Behålla dina normala vardagsrutiner, låt inte mjukisbyxorna ta över.

3. Planera lunchen i förväg så att du inte glömmer bort att äta när du arbetar hemifrån och plötsligt blir akut hungrig.

4. Planera dina pauser för att effektivisera din arbetsdag. Se till att ställ dig upp och rör på dig helst varje halvtimme.

5. Undvik underhållsarbete under arbetstid för tvätta, städa, stryka och laga mat ska helt enkelt inte göras under arbetstid.