Samordna hjälpen till småföretagen

Många småföretag blöder och företagare ser sina livsverk tyna bort i Coronakrisens skugga. Det är hjärtskärande att höra deras berättelser och många funderar på om och hur man kan hjälpa till.
Regeringen och Riksbanken har avsatt miljarder, men det mesta riskerar att gå småföretagen förbi. Särskilt enmans- och familjeföretag har svårt att ta del av de lättnader som beslutats.
I stället verkar kommunerna vara de som får uppgiften att försöka rädda småföretagen. Det kanske är bra att detta sköts så lokalt som möjligt, men samtidigt olyckligt om det blir 290 olika lösningar och det beror på vilken kommun man råkar ha verksamheten i. SKR, Sveriges Kommuner och Regionen, borde försöka samordna vad kommunerna bör göra, men det verkar som att SKR nöjer sig med att ge juridiska råd kring hur kommunerna kan stödja enskilda företag.
Flera kommuner ger anstånd till att betala avgift för uteserveringar, vilket kan vara ett bra sätt att stötta restaurangnäringen. Sannolikt kommer ett anstånd inte att räcka, utan kommunerna kanske får skriva av skulderna så småningom. Då är det viktigt att kommunerna försöker hantera detta så likt som möjligt.
Besöksnäringen, inklusive restauranger, famlar efter nya arbetssätt för att minimera skadan. Det erbjuds take away, hemkörning av mat och möjlighet att köpa presentkort för att använda när Coronakrisen är över.
Många andra småföretag i olika branscher har det mer än besvärligt. Ofta har man små marginaler redan innan. Av begripliga skäl finns det dessutom inget slutdatum för när eländet beräknas vara slut. Stat, kommuner, myndigheter och företagsorganisationer måste samverka och hitta lösningar för att rädda merparten av småföretagen. Enskilda personer får göra vad de kan, men det är svårt när man kanske sitter i karantän. Risken är uppenbar att det svenska näringslivet och stadsbilden ser helt annorlunda ut när krisen väl är över.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...