Gabi Delgado blev 61 år gammal. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Arkiv

Syntpionjär är död

dödsfall En av syntmusikens stora stilbildare har gått ur tiden.
Med bandet DAF – Deutch Amerikanische Freundschaft – banade Gabi Delgado vägen för den hårdare sidan av den elektroniska musiken, för elektropunk och EBM.

DAF bildades i Düsseldorf 1978 av Gabriel ”Gabi” Delgado-Lopez och Robert Görl som sedan fortsatte att spela tillsammans genom livet. Bland deras mest kända låtar märks Der Mussolini och Alle Gegen Alle. Deras format med en extrovert sångare och en mer tillbakadragen keyboardist kom att bilda skola för 80-talssyntduos som Pet Shop Boys och Soft Cell medan musiken i sig med sina hårda beats skulle få stor betydelse både för såväl techno, electropunk och EBM (European Body Music).

Det var Görl som sent på måndagskvällen gick ut på Facebook och berättade att han ”idag fått veta att min vän och mångåriga bandkollega dog igår kväll”.

Under tidagen lade han upp ett nytt meddelande med en bild på de två som unga och texten: ”Kära Gabi, ha en bra resa dit du alltid velat komma … gör vad du vill … det önskar jag dig av hela mitt hjärta. Jag kommer att hålla vår DAF-fana högt. All kärlek, din Robert.”

Orsaken till Gabi Delgados död är inte offentliggjord. Han blev 61 år gammal.

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...