Systembolaget – förstör eller räddar?

När små företag som bäst behöver hjälp, då ger Systembolaget alla lokala små öl- och vinproducenter ett dråpslag. På grund av Coronakrisen försvinner nämligen möjligheten att beställa ur sortimentet som kallas Lokalt & Småskaligt. Personalbrist är orsaken och det får man kanske ha respekt för i dessa tider. Samtidigt är det olyckligt att ytterligare en grupp småföretagare drabbas.
Ett antal skånska mikrobryggerier och vingårdar får det svårare i ett redan svårt läge. Systembolaget meddelar att det som en sorts kompensation ska bli möjligt för samtliga systembutiker att ta hem detta sortiment, även om butiken ligger långt ifrån produktionen. Det ska ske efter ”lokal efterfrågan” vilket kan bli grannlaga och kanske beroende av en enskild butiks välvilja. Butiker som hittills har haft den lokala drycken kommer att fortsätta saluföra den.
Det är kanske dags att göra en Corona-lösning nu när öppenheten för annorlunda lösningar verkar finnas. Det har länge pratats om gårdsförsäljning och frågan har utretts otaliga gånger. Att göra dessa små producenter till ombud för Systembolaget vore en enkel lösning och borde dessutom kunna genomföras omedelbart genom ett tillägg i Systembolagets ägardirektiv. Det skulle rentav kunna genomföras på försök ett halvår för dem som behöver hängslen och livrem. Kan en korvkiosk på landsbygden vara ombud för Systembolaget så ska väl en liten öl- eller vinproducent kunna vara det?
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...