Tobbe Blom och Fredrik Lexfors programleder Hemmahänget från Stockholm måndagar, tisdagar och torsdagar. Foto: Privat
Malin Olsson programleder Hemmahänget från Malmö onsdagar och fredagar och kommer så småningom att få sällskap av Sommarlovskollegan Alex Hermansson. Foto: Janne Danielsson/SVT

Hänger med barnen i coronatider

Det gick rekordsnabbt från att Tobbe ”Trollkarl” Blom fick idén att göra ett program för alla barn som är hemma på grund av coronaviruset till världspremiären för Hemmahänget i måndags. Vid sin sida har han Vinslövspågen Fredrik Lexfors.
– Det är superroligt, säger han.

Hemmahänget:
Sänds i SVT Barn alla vardagar mellan 15.00 och 16.00.
Måndag, tisdag och torsdag är det Tobbe Blom och Fredrik Lexfors som sänder från Stockholm och onsdagar och fredagar Malin Olsson, och också längre fram Alex Hermansson, som sänder från Malmö.
Programmet kommer att erbjuda trolleri, pyssel, mellistips, sketcher, vardagsrumsparkour och smarta ”hemmatips” för alla barn som sitter hemma och har långtråkigt.
Vid sidan av Hemmahänget rapporterar Lilla Aktuellt dagligen om utvecklingen kring coronaviruset och svarar på barnens frågor i appen Mixat. Lilla Aktuellt kommer också medverka i Hemmahänget. ​Lilla Aktuellts samlade coronarapportering med förklarande video, frågor och svar för barnen, tips från kuratorer och information om viruset, finns på svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt

Direkt när Tobbe Blom lade ut ett Facebookinlägg om sin idé att dra igång ett program för att aktivera, informera och underhålla barnen i dessa coronatider hoppade Fredrik Lexfors, musikalartisten som även gjort succé med sin knasiga karaktär Kantorn, på.
– Jag tyckte det var en grym idé. Det är ingen som snackar med barnen, mina tjejer är skitoroliga och vågar knappt åka in till stan för de är rädda för att smittas av corona, så det behövdes något för att lätta upp stämningen för dem. Tobbe och jag gjorde mycket barnprogram 2007-2013, vi bor nästan grannar, våra familjer umgås och vi har snackat länge om hur roligt det hade varit att göra något tillsammans igen, så jag skrev att jag är på. Tanken då var bara att göra ”rock’n’roll-tv” från hans garage, förklarar han.

Men det var inte bara Fredrik Lexfors som såg Tobbe Bloms inlägg.
– Vi läste det vi som jobbar med SVT Barn och började höra av oss till varandra och säga, det är ju vår uppgift. Men i stället för att konkurrera slog vi ihop oss med dem. Sedan blandade vi in våra egna programledare, så här i Malmö är det Malin Olsson och Alex Hermansson som leder programmet, säger Petter Bragée, som är programchef på SVT Malmö.
Efter rekordsnabba förberedelser var det världspremiär för Hemmahänget i måndags.
– Vi har ofta processer på flera år – vi pratar redan nu vad vi ska göra 2021. Att då plötsligt dra igång något på mindre än en vecka är väldigt kul. Jag tackar Tobbe Blom som skakade liv i oss, säger Petter Bragée.

På onsdagen tar alltså Malin Olsson över stafettpinnen från ”Tobbe och Fredde” och leder programmet från Malmö. För henne har förberedelsetiden också varit extremt kort.
– Jag vet knappt vad jag ska göra och jag har inte så mycket manus, säger hon glatt. Men det är också det som är så spännande och kittlande med det här projektet. Det som händer det händer och så har vi kanske någon gäst med oss också. I morgon, onsdag, ska till exempel David Sundin vara med på länk och jag vet att vi ska laga våfflor eftersom det är våffeldagen. Det blir lite rock’n’roll-tv, kanske inte så perfekt, men det kommer att bli organiskt och spännande.

Innehållet i programmet är till stor del interaktivt, barnen som tittar kan bland annat chatta med programledarna och ställa frågor till doktor Petter Oest från Bacillakuten.
– Varje avsnitt har vi också en ”hängkompis”, som vi videosamtalar med och som får visa hur den har det hemma hos sig och utmana oss i något, säger Fredrik Lexfors.
Att barnen är en så stor del av innehållet kommer också att styra hur det ser ut.
– Det här kommer att utvecklas ihop med barnen och det är kul. Så det vi såg i dag kanske kommer att se helt annorlunda ut om tre veckor. I samspel med publiken märker vi ofta vad som funkar och inte, så det kommer att testas mycket idéer. Jag ser det lite som programutveckling i rutan faktiskt, säger Petter Bragée.

Malin Olsson ser Hemmahänget som en kompis att hålla i handen en timme varje dag.
– Det här med corona är något man inte kan kontrollera och då är det skönt att veta att så här kommer det alltid att vara varje dag. Klockan tre kan jag sätta på tv:n eller paddan och titta. Tyngdpunkten kommer inte att vara på coronan och smittan utan på vad gör vi med tiden när vi inte kan leva som vanligt. Vad gör man när man måste hemmahänga i lägenheten i en vecka för att man är sjuk eller när man inte kan gå på sin balett eller fäktning eller vad det nu är? Det vet alla som är barn att ibland så är det jättetråkigt. Man vill hitta på något men vet inte vad man ska göra och det där får vi hitta på tillsammans. Så vi kommer att involvera barnen – de är med på chat och länk och skapar programmet tillsammans med oss, vilket är superhäftigt.

Redan efter bara en sändning kan Fredrik Lexfors konstatera att han stortrivs på sitt nya jobb.
– Det är fantastiskt roligt att det är live. Jag gillar improvisationsteater – ibland blir det bra, ibland superdåligt, men det är liksom lite tillåtet att det blir dåligt också för det blir roligt. Och Tobbe och jag får varandra att garva, på riktigt, och det är så skönt, säger han.
Hur länge programmet ska sändas är ännu inte bestämt.
– Vi börjar i fyra veckor och så får vi se hur behovet utvecklas – vi är i beredskap att hålla på fram tills Sommarlov börjar i mitten av juni och blir en ny daglig kompis, säger Petter Bragée.

Malin Olsson tror också att vad hon och hennes kollegor gör nu, tillsammans med barnen, kommer att påverka mer än bara framtidens program.
– Jag tror att alla kommer att ta med sig något vidare. Det finns ett före och ett efter corona och jag hoppas att det här genererar att vi kan tänka om kanske och tänka nytt i hur man gör tv också. Men också närvaron med barn. Hur kan man jobba med den förutom att man har barn på plats? Det är det som är så häftigt med internet att man kan vara så nåbar fast man inte är på plats. Även om man absolut inte ska ha kontakt med någon just nu och vara så försiktig man kan så kan man ändå mötas och ses och skapa nya kontakter och vänskaper. Det är tur att vi lever i den här tiden.

Hemmahänget:
Sänds i SVT Barn alla vardagar mellan 15.00 och 16.00.
Måndag, tisdag och torsdag är det Tobbe Blom och Fredrik Lexfors som sänder från Stockholm och onsdagar och fredagar Malin Olsson, och också längre fram Alex Hermansson, som sänder från Malmö.
Programmet kommer att erbjuda trolleri, pyssel, mellistips, sketcher, vardagsrumsparkour och smarta ”hemmatips” för alla barn som sitter hemma och har långtråkigt.
Vid sidan av Hemmahänget rapporterar Lilla Aktuellt dagligen om utvecklingen kring coronaviruset och svarar på barnens frågor i appen Mixat. Lilla Aktuellt kommer också medverka i Hemmahänget. ​Lilla Aktuellts samlade coronarapportering med förklarande video, frågor och svar för barnen, tips från kuratorer och information om viruset, finns på svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt

Dagens fråga

Äger du ett våffeljärn?

  • Ja (85%, 248 Röster)
  • Nej (15%, 44 Röster)

Antal röster: 292

Loading ... Loading ...