Conteiner.

Hej igen.

Här är det full fart som vanligt. I dag fick vi äntligen lite sol efter en rekord-solfattig november. Höstsådden ser himla bra ut. Både råg o vete! För att inte tala om råg o vete blandningen. Super!!  Vi sådde ingen höstraps i år. Det passade helt enkelt inte in i växtföljden i år.

Vi har tagit hem korna från dom olika betena nu. Det är lika skönt att få hem dom på hösten  som det är att släppa iväg dom på våren. Några kalvar ska vi sälja nu. Både tjur o kvigkalvar. Grisarna är delvis fortfarande på bete men dom sista kommer nog hem i morgon.

Jag o Josse murar på kvarnrummet nu. Det är i stort sett färdigmurat liksom vår nya besökstoalett. Vi ska sätta in nya fönster också på hela stallet. Sen fortsätter vi med kök, diskrum och förrådsrum.

Nu har vi fått hem conteinern från Göteborg som vi i föreningen Allkorn ska förvara utsäde av spannmål,och utsäde inför framtiden. Vi ska inreda den med hyllor, kylaggregat, extra dörr, sluss mm. Nästa helg ska vi jobba med den. Ni som har en timme över får gärna komma och hjälpa till på lördag o söndag. Det behövs mycket ideellt arbete för att dra iland ett sånt här projekt… Conteinern är en  fullängdare på 12 m

Nu ska jag göra iordning en surdegblandning som ska bli till gott bröd i morgonbitti.. Just nu bakar jag med svedjeråg, häglingevete, fullkorn då så klart. Blandar mjölet, salt, vatten och surdeg, viker degen ett par gånger i kväll sen får det jäsa över natten. Gött med nybakat i morgonbitti.

Ja just!!!! ska sätta upp ljusstaken i fönstret och julstjärnan med.

Ni vet väl det här: Män med stora fötter har ofta stora…….skor.

Ta det lugnt där,ute.

Pyspunka.

Hej igen.

Det har gått himla lång tid nu sen sist. Här har det varit lite upp och ner med bonden. Jag är numera ensam på Källunda för Caroline hittade nya intressen och drog iväg. Det gör obeskrivligt ont det där men livet går vidare..

Nu till roligare saker som hänt. Året som gått har varit så mycket bättre än förra året. Hyfsad grässkörd till korna. Bra skörd av råg och höstvete. Lite sämre med vårvetet. Bra med potatis fick vi också..

Jag har nu fått igång den stora stenkvarnen som jag har renoverat på ett par år. En äldre Dronningborg i träkonstruktion från Danmark som är en vacker pjäs. Jag har planslipat stenarna och gjort nya kylspår i dom och provmalde i dag för första gången. Så kul är det..  Provmalde min blandning av råg och vete som jag av misstag sådde ihop men som har utvecklats till en intressant gröda.

Vi förbereder nu för höstslakten av gris i november och december. Vi säljer även potatis och mjöl samtidigt.. kolla  kallunda.se   så får ni mer information.

Vi fortsätter med våra planer på kvarn o renseri samt gårdsbutik och mejeri som planerat..

En annan rolig sak måste jag också berätta om. Josse, min kompis från Södertälje har kommit till gården igen. Hon bor här och hjälper till med allt som här är att göra. Så himla kul att ha henne här igen.

Det finns mycket att berätta om men vi håller här i dag. Det har gått lite pyspunka o mitt liv nu men lite luft har jag fått i hjulen igen och mer blir det för var dag nu…..

Jag kunde ju haft en spik i foten också.

Ta det lugnt där ute!!!!

Pang i bygget.

Hej igen.

Vi har nu sått färdigt här hemma på Källunda. Vårvete, våremmer,vårspellt, naketkorn. Koren o havre likaså. Det är oroväckande torrt i markerna nu. Vi behöver regn. Ganska mycket också. Pratade med en bekant från Rumänien. Han sa att dom inte fått en droppe regn på tre månader.

Vi ska så hos ett par kollegor också som vi har ett himla bra samarbete med.

Vi har också kört ut en del gödsel. Vi kör nu också med en Hillspridare som vi lastar med grävmaskinen från gödselbrunnen. Vi väntar på Nicke som ska komma och köra flytgödsel på vallarna men det behöver regna först.

Fick byta lameller på den största traktorn vi har. Magnus i Sösdala hjälpte till med lokal och reparatör. Han ställer alltid upp.

Bina har varit ute på sin rensningsflygning. Den är livsviktig för deras överlevnad. Det är redan bra fart i samhällena nu och vi har fått ge dom mer fler ramar är att bygga upp samhället. Dom är ca 25 000 bi på vintern och framåt sommaren är dom ca 75 000. Så det är full fart på drottningen nu och äggläggningen.

Caroline och Oscar brygger öl så det står härliga till. Jag är ingen ölfantast men ölen dom gör är riktigt bra. Caroline ser till så att det går vetenskapligt till. Då blir det oftast bra.

Jag har blivit farfar för andra gången nu. Jag blir ju stolt som en tupp naturligtvis.

Ta det lugnt där ute.

Greta Thunberg

Hej igen.

Våren är här, tyvärr. Ja det är verkligen vår i luften här i Skåne. Det känns inte helt rätt. Vi behöver mer vinter och regn innan det är dax för vår. Höstrågen och höstvetet börjar röra på sig nu. För att inte tala om Svedjerågen. Hur grön som helst.

Korna har börjat kalva nu. Två stycken, en tjur och en kviga har vi fått. Alla kor och grisar är hemomkring nu. Grisarna står uppställda på betongplattan, på så vis kan vi ta tillvara på gödseln från dom under vintern. Grisarna bor i sina MOP hus även under vintern.

Vi har varit en del iskogen också. Ett alkärr och en ek- björkskog har vi gallrat igenom. Vi hade hjälp av en skördare som gallrade åt oss. Jag sprang mest i vägen.

Caroline har varit en runda i Norge och bakat bröd, snackat spannmål och bröd som hon är expert på. Jag är intresserad av olika sorters hantverk och nu går jag på en borstbindarkurs i Onslunda på Österlen. Ett riktigt pilljobb ska jag säga men kul. Jag har ju en liten tanke med det också för vi håller ju på med en del rensmaskiner för spannmål och där finns ofta borstar som behöver renoveras..

I morgon börjar här en praktikant. Noomi, som är från södra Lappland

Som jag skrev sist så var jag i Fjollträsk och skulle serva lite på ett MOP hus. Samtidigt tog jag med mig råg som skulle till ett bageri på Södermalm. Ja jösses säger jag bara. Bil och släp i den sörjan!!!! Det gick upp och det gick ner, det gick hit och det gick dit. Den som planerat biltrafiken kan icke ha varit nyckter vid tillfället.. Jag körde så många rundor  på stort sett samma gator att folk blev bekanta med mig och började hälsa. Snacka om att bli frustrerad.  Det går ju inte stå still i en och en halv sekund innan någon jävel börjar tuta. Jag tutade tillbaka. Jag hamnade i ett bligarage vid ett tillfälle. Jag fick syn på en budbil och stannade. Det var en lugn och sansad gubbe som förklarade på knagglig svenska. När jag uppgav gatuadressen jag skulle till skakade han bara på huvudet och utbrast .  Å FI fean inte lätt, inte lätt men do lissna på mej no, lissna… Lugnt och sakligt förklarade han precis hur jag skulle köra och det gick vägen. En invandrare förklarade till mig en invandrande skåning mitt i Fjollträsk. Sen fick jag ett bevis på hur jag kört rundor för efter ett par veckor kom det en faktura från vägverket. Jag hade paserat en och samma betalstation 5 gånger inom loppet av 19 minuter.

Jag tror att Greta Thunberg är något av en Messias som kommit till oss. Att en 57 årig bonne står och predikar om att vi måste göra något åt all miljöförstöring biter inte på någon. Men när en 16 årig tjej snackar allvar då lyssnar långkjol och kostymnissarn runt om i världen.. Jag har aldrig varit med om en intelligentare och stakare människa. Nu kan det kanske ändå hända något, kanske, kanske.Jag kommer säkert att återkomma till Greta Thunberg.

Ta det lugnt där ute.

Ut ur sina hålor

Hej igen.

Lite vinter har vi haft här i skåne men det var ett tag sen. Då hade vi faktiskt 12 minus. Nu är det som vanligt här med några plusgrader på dagen och runt nollan på natten.

Det behöver verkligen regna för grundvattnet är oroväckande lågt. Det blir inte nådigt om det inte börjar regna ordentligt innan våren. Blir det torrt nästa sommar också så har vi verkligen bekymmer på många sätt. Ingen kommer att bli oberörd av det. Vi får hoppas på det bästa helt enkelt. Det ordnar sig säkert på ett eller annat sätt.

Dom höstsådda grödorna ser himla bra ut. Förutom rapsen som inte är vad den borde. En del rapsfrö grodde inte helt enkelt, varför fattar jag inte. Det som grodde ser rätt bra ut. Källundarågen är som vanligt härlig att se på. Svedjerågen är ännu grönare och frodigare.. Vi sådde den i början på augusti. Betade av den tre gånger i höst med korna. Nu står den över vintern och skall bli till finaste brödsäd i slutet på juli.. Vi sådde väldigt mycket vete i höst, för säkerhets skull. Tre sorters speltvete. Fördelen med det är att det blir mycket bladmassa. Då kan vi ensilera det om vi behöver foder eller tröska det om vi får regn som brukligt. Vi förbereder oss för en torr sommar nästa år också, ut i fall att.

Vi hade ett härligt studiebesök här för leden. Det var från sfi( svenska för invandrare). När jag stod och berättade om gården så tolkades det till Swahili, Dari och Arabiska. Dom var mycket intresserade och jag fick ut lika mycket av dom för det var bla tre bönder från Syrien. Dom kände helt igen sig när jag började prata om hushållsko, självförsörjning av mat, svedjeråg mm. Inget konstigt alls tyckte dom och dom började berätta om deras grödor dom odlade hemma innan bomber och granater började hagla ner över fälten och dom fick fly för livet. Det hade varit mycket intressant att besöka just Syrien för att se hur dom odlar. Dom har haft jordbruk betydligt längre än vi här i norden.  Syrien sägs ju vara mänsklighetens vagga. När dom satt och drejade lerkrukor i tidernas begynnelse hoppade vi fortfarande runt bland träden och kliade oss i röven här i Sverige. Språket vi använde då här var samma som aporna i Köpenhamn kör med nu.

Det har varit ett bekymmersamt år. Torkan har satt djupa spår hos många bönder så också i mig. Många sk icke bönder har också reagerat och blivit fundersamma. Det är ju ändå positivt.

Inte nog med torka och elände 2018 vi har ju haft val också- det är bland det viktigaste vi har i en demokrati men det är bekymmersamt när vi har ett nationalistiskt parti som fick så mycket som 17% procent av svenskarnas röster. Det är helt enkelt riktigt obehagligt. Att folk har synpunkter på integrationen kan jag mycket väl förstå men att lägga sin röst på ett parti som vill stänga gränserna, gå ur Eu och stänga ner P3, radiokanalen, fattar jag inte. P3 var tydligen för mycket åt vänster, ja då har man inte fattat hur en demokrati fungerar, Att bygga murar och styra folks åsikter hör till stenåldern och kallas för diktatur. Sverigedemokraternas föregångsland är bla Ungern. Där monteras demokratin ner bit för bit. Om det blir lika torrt i år som i fjol  i halva Europa så klarar vi inte matförsörjningen. Ska vi då stanna i landet och svälta ihjäl eller hur tänker SD?. Eller om det blir krig. Ska vi bara stanna här och vänta på att bli ihjälskjutna.?

2018 var året då rasisterna kröp ut från sina hålor och pratade öppet om sin rädsla för det främmande och farliga där andra sidan 50 skyltarna. Hoppas dom människorna kan få hjälp med sin rädsla och få hjälp med att se det fina vi har här i Sverige tex Demokratin.

Bäst att sluta nu innan jag blir helt rabiat.

Jag har varit i Fjollträsk en runda också med bil o släp i Stockholms innerstad. Ja jisses……… Vi tar det nästa gång.

Nu önskar jag er alla ett fint 2019. NU gör vi något bra av detta. Dagen och det som kommer sen och sen och sen är ju vår. Bara att fylla det med något meningsfullt. En speciell hälsning till ALLA BÖNDER. Ja och alla sverigedemokrater behöver en kram dom också. De e nog fan dom som behöver det mest när jag tänker efter…

Ta det lugnt där ute.

Ut ur hålorna.

Hej igen.

Här är det full fart som vanligt. vi har nu en praktikant från Holma folkhögskola här. vi har haft en himla tur med dom sista praktikanterna. Helen som hon heter är verkligen intresserad och arbetsam. Vi har släppt ut grisar, smällt bivax, rensat rågutsäde och en hel massa annat.

Vi hittade för ett par år sedan en matkällare under huset där vi inte trodde det var någon källare överhuvud taget. Vi skulle gjuta lite på golvet i vardagsrummet där vedspisen skulle stå. När vi sågade upp golvet för att få plats med betongen märkte vi att det kändes håltomt inunder. Vi tog upp ett par plankor till och hämtade en ficklampa. Jodå där var en riktigt fin matkällare med fogade gråstensväggar. Caroline och Helen har sänkt golvet ett par decimeter. Burit upp allt med spannar, ett riktigt slit men nu ska dom ösa ner makadam,  sen ska det gjutas. Det finns ingen ingång utifrån så det blir att göra allt inifrån. Det blir en lucka i golvet helt enkelt.

Vi har nu äntligen fått igång vårt stora timmersåg. Det har legat i malpåse i flera år men nu kör vi igen. Det är så väldans häftigt att förädla sitt egen skog. Så nu blir det plank i ek, bok, körsbär, ask, alm, björk, sälj, hägg, gran, fur, mm. Då jag är Killebergare från första början så är det lite naturligt att jobba med trä. Tillbringade mycket tid i dom olika träleksaksfabrikerna som låg i Killeberg. Det var fyra stycken som jag minns det. Nu finn det ingen kvar. Det görs  i Kina nu.

Vi fick ju förmånen att köpa en bipaviljong i höstas. Vi har så smått börjat att flytta in bina där nu. Bina har inte riktigt gått in i sitt vinterklot ännu så dom är lite kinkiga när jag stör dom nu. Det är för milt för att dom ska sätta sig till ro. Dom flög som sören häromdagen när bivaxsmältaren var igång. som sagt lite för varmt..

Nu tjötar vi inte mer idag, må så gott.

Dagens ordspråk: Det är bara dom kloka som ändar åsikt…

Ta det lugnt där ute.

Bröllop.

Hej igen.

Jösses vad tiden går.. Vi har hunnit med mycket. Måns har satt sig  skolbänken i vinter, han ska bli ännu vassare på att svetsa har han tänkt sig. Alltid bra att utbilda sig. Vi är inta helt själva nu på gården jag o Caroline. Hassan har varit här på praktik. Han är en bonnapåg från Syrien. Flydde till Sverige från bomber och granater och annat helvete som det medför. Hassan är verkligen på min tio i topp lista på praktikanter. Plikttrogen, arbetsam och pålitlig. Hade alla svenskar varit som han hade vi haft ett riktigt trevligt land att vara i.

Andra skörden av gräs blev riktigt bra. Vi har nästan så vi klarar oss i vinter. Vi sådde havre tidigt i augusti som nu är halvmeter högt. Vi släppte ut korna på det nu i helgen. Kornas bete är slut men nu kan dom beta ett par veckor till.

Vi har sått höstråg och höstvete. Även lite höstspelt. Jag räknar kallt med att det blir tort nästa sommar också så det blev  mycket höstsådd. Höstsådda grödor är torktåligare.

Vi var och snackade om årets skörd  i Malmö på SM i mathantverk för ett par veckor sedan. Caroline var domare i surdegsbrödstävlingen. Jag snackade mest…..

Skördemarknaden som är i slutet på september var vi som brukligt på. Förutom grisarna som var med så bakade vi pizza i vedugnen. Det blev lite varmt och ytterskalet som är träpanel började brinna. Pulversläckaren räddade dock situationen. Det var nog tio personer som stod och filmade när jag agerade brandman. Efter det sålde vi svedda pizzor som bara sen.

Vi har ju haft ett val till Sveriges riksdag också. Jag tycker det är lite läbbigt som utvecklingen är nu. Eller för att se positivt på det hela så är jag verkligen glad att mer än 82% av av Svenskarna inte röstade på ett högerextremistiskt, rasistiskt nationalistiskt parti.Nasiterna marscherar på våra gator igen och längs vägen står sverigedemokratena tysta och viftar med svenska flaggor.Det är inte heller en tillfällighet att bilbränderna upphörde helt efter valet.

Nej fan nu något vettigare. Vi har just fått iväg ett nytt MOP hus som åkte mot Halland. My och jag åker på tisdag för att göra slutmonteringen. Bosse har varit och hjälpt oss att få det färdigt. Kul typ..

För en månads sen kan ni tro gubben fick klä upp sig, jodå, både slips och kostym. Min äldste grabb gifte sig md en förtjusande kvinna. Det blir bra det känner jag på mig. Jo jag höll tal också. Flabba i tid och otid det är jag bra på men när jag skulle hålla tal på min sons bröllop var jag inte så vid i käften. Jag blev inte utslängd från festen så det gick nog bra tror jag.

Dagens ordspråk.: Det är bara folk som har vett att hålla tyst som man verkligen lyssnar på…

Ta det lugnt sär ute.

Ekorundan

Hej igen.

Nu har gräset hunnit växa en god bit sen det började regna efter torkan. Vi har sått Svedjeråg som redan är 15  m lång. Rapsen som vi sådde står också fint i raderna. Vi har slungat honung en gång till nu och ska börja invintra bina. Dom får hälften socker och hälften honung att äta i vinter. Bina drog in ganska mycket sk lushonung nu i höst , speciellt från ekträden. Det är en honung med mycket mineraler i så extra nyttig för oss men inte bra att invintra bina på. Vi går noga igenom bi samhällena för att plocka bort så mycket lushonung vi kan se.

Vi har också skaffat en bipaviljong som bina ska flytta in i under hösten. Tolv samhälle får det plats där inne. Det har ståttpå önskelistan länge och nu fick jag chansat köpa en välskött paviljong. Det var lie jobb innan vi fick hem den för hjulen var så gamla att slangen kröp ur däcken. Vi hade ett par  hjul från en skrotad huggare så vi gjorde en hjulaxel och hängde på dom hjulen bakom dom trasiga, så kom vi hem till slut.

Nicke har varit här och kört ut gödsel och sen kom Uno och plöjde ner det. Efter lite harvande på plöjningen och stenplockning blev det en fin såbädf till rapsen.

Nu till hälegn har viEkorundan här på gården. Då har vi öppet från 10-16 lördag och söndag. Titta in o h kolla på grisarn, vår hushållsko, vår fina trädgård eller klättra i halmbalarna. Är du hungrig så har vi stenungnsbakad pizza, grillad korv, mackor, te och kaffe..

Barnen brukar gilla att titta in i grävmaskinen eller tröskan,lastaren och traktorn.

Ta det lugnt där ute.

Regn

Hej igen.

Då faller äntligen lite regn. Det är som en öken här på våra marker och då har vi ändå ganska vattenhållande marker. Vi har fått helsädesensilera vårvetet för att få ihop foder till korna, ja även grisarna äter ensilage om vintrarna. Vi fattas fortfarande grovfoder till korna men håller tummarna för att det ska bli en grässkörd till här nu i höst eftersom det nu till sist har börjat regna.. Vi har för första gången på många år även kört in hö. Det var inget större problem att få det tort i sommar, ja vi måste försöka se positivt mitt i den eländiga torkan.

Häromdagen sådde vi havre efter att vi tröskat rågen. Det är ett sista desperat försök att få ihop ytterligare lite ensilage till vintern. Har vi lite tur med en lång varm höst ska det hinna bli en hyfsad skörd ut i oktober- november. Jag har aldrig varit med om sånna här åtgärder någon gång som bonde men det är mycket speciella omständigheter i år.

Vi ska också så svedjeråg nu för att kunna låta korna beta av det en eller två gånger i höst. Det står sedan kvar i över vintern för att bli till spannmålsskörd 2019 . Det krävs nya eller rätare sagt nygamla metoder nu för att klara av livsmedelsförsörjningen i Sverige.

Vi hugger lövsly som korna nu äter med stor aptit. Sälj,vide,asp,fågelbär. Vi har hamlat förr så det var naturligt för oss att börja hugga löv åt korna.

Vi kan glädjas åt att allt arbete som vi lagt ner med våra gamla spannmålssorter under många år nu bär frukt. Vi har trots torkan fått en lika bra rågskörd som vanligt. Höstvetet har gett ca 90%. Vårvetet 80%. Vårkorn 60% . Havren var det stora bottennappet i år på 40% av normalskörd.

För att möta den dåliga skörden som torkan medfört kommer vi att slakta ut en del av vår gris och kobesättning. Vi kommer bla att börja göra korv, grillkorv och chorizo.

En sak att se framemot är att vi har öppet hus här första helgen i september för då har vi den årliga ekorundan. Det brukar komma hundratals besökare för att åka på grissafarie, käka pizza och korv elleren fika med bulle och kaka. Eller bara njuta av lantlivet medan barnen går lös i maskinlandet..

Ta det lugnt där ute.

 

VM

Hej igen.

Det har fortfarande inte regnat så det börjar bli riktigt kritiskt med både bete och grässkörd. Vi har huggit det sista gräset som vi delvis ska ta in som hö. Det är en riktigt dålig grässkörd vi bärjar.  Betet har börjat sina så vi stödforar med ensilage nu. Det har jag aldrig behövt göra förr. I morgon skall vi hugga kornet som vi  skulle tröska för fodertill grisarna. Det får bli helsädesensilage i stället. Det gäller att ta till alla knep nu för att få ihop foder till vintern. Vi kommer också slakta ut fler djur än vanligt och minska ner grisantalet under vintern. Har pratat med många äldre bönder som säger att dom inte varit med om så här svårt läge. Det är Inte kul….

Jag hoppas folk är så vettiga att dom köper Svenskt kött nu för det kommer att bli utslaktning på grund av torkan. Annars får det grävas ner helt enkelt.

Nå…då var det färdigkräkt för denna gången. Nu till något roligare. Det blir en himla massa honung i år och vi har fördubblat mängden bisamhälle med avläggare. Det har gått riktigt bra och samtliga har nu en äggläggande drottning. Vi köper inte in några drottningar för det fixar bina själva.

En annan rolig sak är att det går väldans fort att få tvätten torr i denna våldsamma värme.  Det är nätt och jämt man hinner hänga upp tvätten förrän det är klart att ta ner den snustorr.

Vi har egen mjölk nu för Svarta- Stina är en välldigt snäll och duktig mjölkko. Vi mjölkar tre gånger i veckan ungefär, sen tar kalven resten. Caroline gör både hårdost och färskost. Alla människor borde ha en mjölkko och vem vet vem vet….

Vi håller nu på som bäst att röja ut för den nya varmluftstorken och dom nya silos som skall vara i den nya kvarndelen som vi har börjat bygga. My och Måns har slitit hårt med gammal isolering och annan skit i det gamal svinhuset.

Vi har faktiskt hunnit vara på ett par dagars semester också. På Kosteröarna. Nja semester o semester. Jag hade semester och Caroline jobbade. Hon höll bakningsundervisning för bagarna på Kosters trädgårdar. Jag  cyklade mest rundor och badade. Det finns lite jordbruk på sydkoster. Alltid intressant med ö- bor. Dom sköter sig själva, det ligger i generna.

Vi har fotbolls VM nu. Som vanligt blir det på blodigt allvar. Sverige är vidare trots förlusten mot Tyskland. En spelare orsakar en frispark som det blir mål på och genast blir personen en syndabock.    Det är så enkelt att att sitta hemma framför en dator och hitta på den ena idiotiska kommentaren efter den andra. Till och med hot framför dom värsta idioterna. Sverige är nu vidare i alla fall och det ska bli kul att följa fortsättningen.

Hur som helst så är det med fotboll som allt annat. Det gäller att vara tillräckligt smart för att klara av det och tillräckligt dum i huvudet för att tycka det är så himla viktigt.

Tacka vet jag slungboll..

Ta det lugnt där ute.