Honung, must och Hansavete

Hej på er där ute. Det var länge sedan jag skrev men nu är jag på banan igen. Här har sannerligen varit fullt ös medvetslös. Håller för fullt på med att slunga den senaste honungen. Känns juvligt med att ha egen honung men det känns i maggropen när man tar honungen från bina. Dom har slitit hårt för att dra in all nektar till samhället. Jag tar faktiskt inte all honung utan halva deras vinterbehov får dom behålla och sen får dom ekologiskt socker för resten. Känner jag den här bonnen rätt så blir det inget socker i framtiden utan bara honung till bina. Rätt idiotiskt att gå omvägen att odla sockerbetor och göra socker när bina har ett utmärkt foder redan med sin egen honung. Nja.. det är väl kanske inte det enda stället vi människor springer omväga på för att uppnå någonting, som VI tycker är så himla klokt.

Ska berätta för ett antal år sedan när jag hade bisamhälle på vår  gård i Korsaröd så var jag där och jobbade  en dag med stängsel till djuren. Först på dagen så tog jag och skattade ett samhälle (ta honungskakor ut från bisamhället). Satte lådan med honungskakorna på en sten vid sidan om för att jag senare på kvällen skulle ta dom med mig hem för att slunga .

Det var bara det att ett bi hade hittat ett liten hål på lådan och de lilla biskrället var ju inte sen att hämta sina kompisar och tydligen var det full flygtrafik där hela dagen för när jag skulle ta lådan på kvällen så var den tom. Det var väl en 8-10 kilo som jag skulle ha hemma till vintern.  Inte ett gram var kvar i ramarna. På bara några få timmar hade man tagit tillbaka allt som jag tagit från dom.

Nä nu jävlar.. tänkte jag. PÅ med slöjan igen för att öppna samhället och ta MIN honung. Nej….. de gick bara inte, samvetet slog ner som en blöt koskit mitt framför fötterna på mig. att ta honungen nu som bina hade dragit in två gånget de funkade helt enkelt inte.

Jag satte tillbaka taket på bikupan och lät bina ha SIN honung i fred.

 Visst är det imponerande att bina på mindre än sex timmar kunde hämta till baka minst 8 kilo honung. Varje bi tar inte mer än 0.3 gram i varje vända och även om det kanske var 30tusen bi som deltog i  luftbron mellan kupan och lådan, så blir det ändå en himla massa flygningar per bi.  Ja .. när man tänker så, då känns de bra att dom fick behålla sin mat.

Nej nu hinner jag inte skriva mer. Igår tröskade vi det Öländska lantvetet som ska bli bödsäd. Måns satt som vanligt på tröskan.

Josse har kommit till gården och hjälper till. Hon bor i södertälje i vanliga fall men har varit på praktik här innan och nu dök hon upp och ville jobba lite. Himla kul att ha henne här. Idag ska hon och jag hacka raps. Till helgen drar vi till Gotland och monterar MOP hus. Skriver om must och Hansavete nästa gång.

Ta det lugnt där ute