Vildsvin och fruntimmer

Nu är regnet i full tilltagande igen. Ja som ni märker så pratar jag alltid lite om vädret och det är helt naturligt för en ”bonne”. Vad vore livet utan vädret. Som lantbrukare så är man helt beroende av det. Hela vädret sammantaget under året avgör helt och hållet om jag ska få någon lön över huvud taget. Nu har vi ju lite olika inriktningar på vårt lantbruk. I år tex så har potatisen givit bra skörd medan korn och havre givit sämre. I fjol var det precis tvärtom.

I dag tänkte jag harva över stubbåkrarna (Det är där vi haft korn,vete, havre osv,stråna som står kvar efter tröskningen kallas stubb) men med detta regnandet får jag väl dra fram harven med båt.

Så här ser ofta vardagen ut, man får ändra sina planer hela tiden beroende på hur vädret ändrar sig. Ska jag vara ärlig så är det en av tjusningarna med att vara bonne. Det passar mig bra för jag är inte mycket för schemalagda lektioner.

Förutom att nu bearbeta åkrarna för nästa år så är det dags att ta hem kor och kalvar från betet. Dom har fått tillskottsfoder ute på betet ett bra tag nu. Desutom så vill jag ha hem dom för gödseln skull. Vi tar ju inte in dom som man gjorde förr utan korna kan gå ut och in som som dom vill. På så vis tar jag hand om all gödsel och förvarar den i gödselbrunnen för  att till nästa år sprida ut den till kornet och potatisen tex.

Det är så himla finurlig att korna går på all obrukbar betesmark och omvandlar gräs till kött som vi kan äta och på vintern kommer dom hem så att vi kan ta vara deras värdefulla gödsel. Sen använder vi den till alla vår övriga grödor.

Kornas arbete dom gör på betena är helt avvgörande om vi ska ha något öppet landskap över huvudtaget.

 

Om vädret kan ställa till det så är det ändå värre med vildsvinen. Vi har fått stora arealer helt förstörda av deras bökande. Vildsvinen har fullständigt exploderat i antal och att få rätt på detta nu krävs stora insatser från alla håll. I dessa trakter blir det helt omöjligt att vara lantbrukare om inget görs.

Jag bergriper inte varför det är så himla viktigt att här ska vara så nerlusat med vildsvin. Man utfodar dom på vintern som om de vore några bebisar som inta kan ordna mat själva. Varför utfodrar man då inte tex harar, rådjur och älgar i samma utsräckning. Dom är inte alls så många men tydligen inte så viktiga  för det ska tydligen bara vara grisar i skogen.

Varför är det ett sånt himla ståhej när här kommer en varg springande. Dom har väl lika stor rätt att vara här som vilsvinen. Eller varför har vi ingen björn här. Dom hör väl också hemma här.

Jag begriper inte det där med jägare och jakt. Jag har varit bra på att jaga fruntimmer och det är minst lika farligt som varg ,björn och vildsvin tillsammans.

Ta det lugnt där ute