Kött en dag i veckan

Fantastikt härligt väder där ute i vår underbara natur. Grisarna betar och bökar på för fullt. Just nu kör dom över den åkern som vi ska sätta potatis på, till våren och det är ett mycket viktigt arbete dom gör nu för där har vi i år odlat någontning som heter oljerättika. Det är en sanerande gröda ,dvs en gröda som renar jorden från bla nematoder som är skadliga för nästkommande gröda tex potatis. Det fungerar så att nu bökar grisarna ner blad och andra växtrester i jorden och när det sedan förmulltnar så bildas det en gas där nere i marken som i sin tur tar död på nematoderna. Ja det är häftigt det där. Det är som så ofta en sån där grej som inte går att mäta men av erfarenhet vet vi att eferkomande gröda blir lite bättre. Inte nog med att grisarna trivs ypperligt där ute med bökandet dom gör också jobbet som jag annars hade fått göra med traktor. Och som om nu inte de skulle vara nog med det, för dom gödsar ju åkern samtidigt så det behöver vi inte heller göra med traktor sen. Fast lite koskit måste det också läggas till just potatisen för dels kräver potatis mycket näring och kornas gödsel är faktiskt lite mer passande just näringsmässigt särskillt till potatis. Tack vare vårt system med rullande grishus får vi det mesta uppbökat och gödseln spridd över hela stycket tack vare grisarna, fiffigt eller hur!!

Det är ofta ett gapande om att vi ska äta mindre kött för att rädda klimatet. Det är ändå lite märkligt att det läggs så mycket fokus på att kötet ska vara så klimathotande. Vi flyger ju fortfarande till tex Thailand bara för att bada eller till Afrika för att titta på vilda djur och klättra i bergen Var blev klimatsnacket av där då. Jag tror inte riktigt alla människor riktigt vet hur nära vi är att faktiskt bli utan mat, fasktiskt inte mer än ett par dagar bort. Det är ju så här att hur gärna vi än vill så går det inte att gogla fram någon mat via datorn: det går inte ens att få fram så mycket som en brödsmula genom facebok heller. Alla kan ju inte sitta och stirra på en dator eller mobiltelefon för någon måste stiga upp varje dag för att mjölka korna, någon måste stiga upp var eviga dag för att ge grisarna mat, någon måste stiga upp varje dag för att ta hand om alla andra djur som vi behöver  i Sverige för att överhuvudtaget kunna driva en livsmedelsproduktion. Sverige ligger inte vid medelhavet där man kan odla grönsaker året om utan vi är beroende av att vår kor och kalvar betar på den sämsta marken som inte går att odla för att till vintern komma hem så vi kan ta hand om  gödseln som vi sen använder på våra åkra och kan odla tex ekologiska potatisar. Grisarna bökar och gödslar jorden så vi inte behöver använda traktorn för att bearbeta marken osv osv

Om alla dom kämparna där ute som jobar och står i 365 dagar o året som kallas bönder strejkar i två dagar så tar det inte mer än en dag så är det tomt i affärerna på den mesta maten. Detta är ett faktum som inte alla förstår och med tanke på att det blir allt färre bönder allt mindre åker mark för man ska av någon idiotisk anledning bygga städer och vägar på vår bästa åkermark och med tanke på att vi hela tiden blir fler människor på denna redan överbefolkade planet så kan till och med en lärare räkna det inte håller i längden. Vi är beroendee av våra djur för att kunna bedriva ett jordbruk på dessa breddgrader vare vi vill det eller ej. Visst vi kan ju flyga hit ekologiska grönsaker från Afrika också men där svällter redan en massa människor så maten behövs välldigt väl där, dessutom så finns det ingen anledning att transportera runt maten mer än i det egna landet.

De finns människor som inte alls vill äta kött och det är  helt okay så länge jag får äta både kött och grönsaker. Lite mindre kött och lite mer grönsaker mår vi nog bara bra av dessutom är SVENSKA grönsaker prima, mycket goda och nyttiga precis som SVENSKT kött. Vill Icke köttätarn där ute ha dom livsnödvändiga bönderna ,matproduktinen  och öppna landskap kvar i sverige får dom kanske försöka äta köttt åtminstående en dag i veckan.

 

Jag vågade mej in på Ica i går igen men jag kollade så inte dom värsta i käringligan var där samtidigt. Ja någon gliring blev det ju men jag klarade med helskinnad där ifrån.

Ta det lugnt där ute