Vaxkakor och storstan

Hej igen.

Kunde till min stora glädje se i komentarerna att vi även har stockholmare som läser den här bloggen. Fantastiskt och förunderligt. Nu kan man ju inte driva med stockholmare heller Ja det är ju också folk-en annan sort bara…..

Jag ska efter snart sex månaders jobb varje dag faktiskt hålla lite semester. Ska bli skönt att se något annat än ”sulltna” grisar och svettsskarvar som smen har gjort för dålig passning på. Fyra dagars fritt blir det faktiskt. Inte en enda potatis eller skruv ska jag hålla i under hela tiden.

Ja nu kan man ju inte låta bli att förena nytta med nöje naturligtvis, för jag ska köra om Töreboda och lämna in det ursmällta vaxet som vi gjorde i höstas. Det är alltså gamalt vax som vi tar ut från ramarna i bikupan där honung och yngel finns. Man måste förnya lite vax varje år annars blir det rena gröten där inne. Det gamla vaxet smällts då ur ,rensas, smälts om och valsas till nya friska sk. mellanväggar som bina sen bygger ut nya celler från och stoppar ny honung i eller kläcker fram nya bi.

I Töreboda finns ett KRAV godkännt renseri som också valsar nya väggar till precis det mått som jag har i mina kupor. Det finns lite olika mått på ramarna . Jag har en som heter ”lågnormal”

Sen har jag tänkt att fortsätta upp till Nora för att hälsa på min gamle dräng Nicke med familj. Nicke jobbade hos mig för 25 år sedan. Det var en skoltrött grabb som behövde lite ombyte i livet och kom till mig och det blev hur bra som helst. I dag basar han över 50 man som bygger broar åt oss på vägarna runt mälardalen. Rysligt duktig” påg” det där.

Stannar där någon dag för att sedan ta mig över till den kungliga huvudstaden.

Där har jag fullt med kusiner och annat löst folk som jag känner. Det blir en runda på Skansen tror jag. Kan inte låta bli att ta mig dit för att titta på alla gamla hus och byggnadet från hela Sverige som man samlat där på backen. Det ä’r kul och intressant att studera gamla tiders hustyper och hur det är konstruerat. Bygnaderna är riktigt gamla och står pall hur bra som helst. Men det är ju byggt utan minsta fusk eller mögel på kontrakten. Man byggde ju då för att det skulle användas och hålla så länge som möjligt, inte bara för att tjäna pengar på det som tycks vara den enda anledningen nu …

Ja sen ska jag ju ha Josse med mig hem från Södertälje. Josse har varit hos oss flera gånger nu och praktiserat. Nu ville hon bli skåning igen och det är jag så himla glad för.

Nej nu måste jag gå och lägga mig, Det kommer att ta tid att köra för det ska bli snö längs vägen så det gäller att ta det så lugnt.

Måns sköter gården när jag är borta. Ja!! sån himla tur har jag som har honom.

Ta det lugnt där ute.