Bara döda fiskar

Ska först meddela att Kalle, den bisexuella grisen har forit till Nangijala. Han var nog mest kär i sin tjur sista tiden för han var helt värdelös med suggorna i alla fall. Han hittar kanske en likasinnad tjur där uppe som han kan gosa,gosa,gosa,gosa…….. med. Ja vilken gottegris!! ha ha den blev ju bra..

Nu har en yngre, betydligt piggare och alertare galt tagit plats som brunst markör och pådrivare. Han heter ”Jonte”. Jag seminerar ju alla suggorna så Jonte är mest till för att kåta upp suggorna så mycket det bara går så att semineringen kan genomföras. Ja Jonte får naturligtvis ett skott då och då annars blir han vansinnig till slut. Men tänk er själva..Han springer runt och sätter fart på suggorna och när dom väl börjar ge sig så hoppar jag in och snor det roliga mitt framför ögonen på honom. Vem hade inte surat till då????  Det är mest dom gamla suggorna som är tröga i starten men efter mycket lock ock pock brukar dom ge med sig. Det är betydligt lättare med dom yngre gyltorna då. Dom brukar komma och vilja bli seminerade av sig själva… De finns dom säger att vi är väldigt lika grisa!!

Måns dyker upp i kväll efter en vecka i fjällen. Mig veterligen har han inte brutit ett enda ben. Max min äldsta unge åker till fjällen nästa vecka med sin mamma.

Josse åker snart hem till Södertälje ett tag men lovar att komma tillbaka när vårbruket startar. Det hoppas jag verkligen för vi kommer att ha fullt upp. Josse är en klippa att ha här på gården.  Måns blir heltidssysselsatt med att bygga MOP grishus. Jag får hatta runt som vanligt och hinna med  vårbruket också ihop med Josse.

Melodifestivalen är i full gång och Hoffsten kom vidare med,det är bara döda fiskar som flyter med strömmen. Jag vet inte hur många gånger kloka människor har sagt just de till mej. När jag sagt att jag vill ge upp detta sätt att bedriva jordbruk på och bara följa med strömmen och göra som alla andra, har man klämt till med just dom orden. 1986 började jag lägga om mitt jordbruk till ekologisk drift och jösses vad skit man fick då. Det är ju annorlunda nu men att få folk att betala för merjobbet som det är att köra ekologiskt är värre . Mat får ju av någon anledning inte kosta pengar. Hus, bilar,datorer mm mm får nästan gärna kosta pengar men inte maten. Nå, det är ju ett antal som är beredda att betala för ren mat och ni blir fler och fler som väl är. Dagens ros till er alla som tror på svensk god mat. Vi ekologiska bönder är lite av föregångare för det långsiktigt hållbara jordbruket. Vi är långt ifrån felfria men på mycket god väg.

Vill också säga att även det svenska konventionella jordbruket är av mycket hög klass.

Och jag ger inte upp mitt ekologiska jordbruk för jag har helt enkelt inget alternativ här inne i ”hovet”

Nu ska jag ut till Jonte och se om han fått fart på suggorna så jag kan seminera, sen ska jag ge mig på momsen och göra den färdig, fy för den lede för alla dessa siffror…

Ta det lugnt där ute