Drottningen och jag

Tja!!

Nu är denne på benen igen. Har haft kalas i helgen för att barnen har fyllt år. Så i fredags kväll/ natt bakade jag surdegsbröd, mandelbeskvier och gjorde en köttgryta. Som väl var kom både mor och far för att hjälpa mig på lördagen, annars hade det inte gått. Släkten fick väl krävan full tror jag för dom såg rätt dästa ut när dom gick. Barnen blev nöjda och det var ju huvudsaken.

Grannen fyllde sjuttiofem så där fick man ju ränna över och frossa lite själv då.

Nu börjar det röra på sig i naturen tror jag visst. Kollade upp hur det var med alla bina i kuporna i dag. Det hörs ett tilltagande brus nu inne från kuporna. Dom vill helt enkelt ut nu för att skita av sig. Dom är ju lika renliga som en gris och gör inte sina behov hur eller var som helst. Under hela vintern när dom levt av honung så samlar dom på sig alla osmältbara delar av födan i ändtarmen. Dom behöver snart komma ut för att rensa sig helt enkelt. Vi kallar det för rensningsflygningen. Man kan se det tydligt om det är snö för då är det nersketet ordenligt  med mörka fläckar överallt. Kommer dom inte ut i tid så dör dom av förstoppning helt enkelt. Därför kan man inte invintra dom med vilken honung som helst för till exempel lushonungen har mycket mineraler i sig som dom inte alltid lyckas bryta ner till födoämne.

DSC01689 lite större

Ser ni det stora biet i mitten på bilden. Det är drottningen. Bina runtomkring är arbetarbi. Det är honor precis som drottningen men utan förmåga att lägga ägg. Det kan dock förekomma att gamla arbetarbi kan börja lägga obefruktade  ägg och det ställer till de som bara den i samhället men de får vi ta en annan gång. Det är inte bara surret av fullsketna bi som hörs för drottningen är också på G nu för att sätta igång äggläggningen. Det är nämligen hög tid för till sommaren skall dom vara si så där en 100 000 bi där inne och nu vid lag är dom väl 25000 ungefär. Hon har ett styvt jobb framför sig.

Kim har kommit till gården. Det är en mycket trevlig gosse som ska arbetspröva här ett tag. Det visade sig att han hade mycket go musiksmak för han lånade min gitarr och spelade Pink Floyd låtar i när vi fika.

 

JOSSE!!!!!

Ta det lugnt där ute