Från Lullandet

Nu har jag varit ute bland lullianerna i Lulland och studerat allt lullull. Allt detta bröte i traktorer och maskiner som datorer lampor och elektronik som tar allt större plats i våra traktorer, bilar och hem osv. när fan ska vi lära oss att detta mest bara tar mer energi. Till skillnad från tex skogsbruk och entreprenad maskiner som blir allt mindre och lättare så lider allt vad lantbruksmaskiner heter av hybris. Ju större och tyngre och stora breda däck desto bättre tror vi. Om det ens är nödvändigt  eller särskilt smart ekologiskt eller ekonomiskt faller bort som en flugskit i Helge å. Jag är helt övertygad om att maskinerna i lantbruket blir mindre i framtiden. det är bara frågan om NÄR?

Hans från den ”goda jorden” tittade förbi. Det är en organisation som bevakar , informerar och debatterar om  vad som händer med vår värdefulla åkermark. Alltså den delen på planeten jorden som ger oss mat. Vår skoningslösa jakt på mer konsumtion och rikedomar gör att vi ödelägger allt mer av vår matjord som vi ala hämtar mat från. Bostadsområde och vägar tar allt mer bördig mark i anspråk och när man tänker på att vi bara är tre mål mat bort från svällt i detta civiliserade land så blir man ju mörkrädd. Därför tror jag det är bättre med mindre antal vägar, mindre transporter och mer lokalproducerad mat. Då har vi heller inte samma behov av så vansinnigt stora maskiner.

Per Ola tittade förbi. Ekonörden från Vannkiva ni vet. Vi ska försöka få till någon slags tork och rensverk till våra gamla kultursorter som vi odlar. Spännande det där med gamla fina sorter.

Ska ner och kolla i gropen nu sen kommer den fina bagaren.

Ses igen

Ta det lugnt där ute.