Lumpen

Hej igen.

Nu är dom sista potatisarna uppe förutom dom som står i vatten för dom får suggorna ta hand om direkt. Dom skulle ju ändå äta potatis i vinter så då kan dom ju själva plocka upp dom också och det har dom inget emot. Det är kusligt milt för årstiden. Gräset växer fortfarande och det gillar ju korna, ja grisarna med för den delen.

Rågen har vi nu också fått i backen. det är väldigt sent men klimatförändringen som lurar runt hörnan kanske hjälper oss på traven. i April vet vi hur det gick..

Vi börjar sälja av den fina rågen nu som vi tröskade i somras. Det första lasset till bageriet är på väg nu. Det är så spännande måste jag erkänna. Jag har jobbat i mer än 20 år med detta men nu är vi där… VI maler på Gissleberga kvarn där nog en av Sveriges bästa möllare jobbar

FN:s generalsekreterare sa att vi måste sluta använda kol och olja inom 10 år om vi ska kunna hejda klimatförändringarna. Det blir nog värre det men ambitionen är det ju inget fel på. Som vanligt gapar dom värsta olyckskorparna om att vi inte har något ännu som kan ersätta kol och olja. och det har dom fb rätt i. Grejen är just den att det inte ska ersättas för vi är nu tvungna att vända om i samhället och och bla sluta transportera omkring folk o fä och varor så till den milda grad. Riksbanken har sänkt räntan till noll nu och kanske är det ett första steg att omdana samhället nu och börja om på noll igen, vem vet….

Vi bygger MOP grismobiler nu lång utåt natten och just nu väntar vi på kranbilen som ska köra norrut med nästa hus. Den står vist fast i Danmark säger åkaren…

Härförleden när Måns harvade åkern som Uno sen plöjde till höstrågen. Fick han en märklig syn då han just skulle sätta harven i jorden. En kronhjortstjur hade fastnat med ett av sina horn i ett stängsel. Han ringde genast hem till gubben och jag hade svårt att tro honom  men jag stack dit direkt och jo då mycket riktigt en stor präktig tjur hade trasslat in sig och det blev ju inte bättre när vi närmade oss. Han blev ju naturligtvis rädd och hoppade runt och slog den ena värmöllan efter den andra. Det blev bara värre och värre så nu var goda råd dyra. Hur skulle vi få tag på den utan att få den över oss. Först tänkte jag om vi kunde ta den i ett bakben och hålla den. Jag har bunit upp många amkalvar för i tiden och blivit sparkad både här och där. Ja där också… Mitt i prick vid ett par tillfälle så man tror att hela klockverket ska flyga rakt ut genom rövhålet…..

Nej ta benen gör vi inte kom vi överens om. Tillslut fick jag tag på ena hornet och Måns som är gammal brottare kopplade genast ett nacksving och vi fick till slut kronhjorten på fall. Vi fick loss all tråd från hornen och vi blev lite fundersamma på hur vi skulle släppa honom för han går kanske till anfall nu när han är lös. Det gick bra för han försvann lika fort som en avlöning… Vi såg han ett par dagar senare och han verkade helt okay.

Nu ska vi tydligen ha allmän värnplikt igen sägs det. Ja det var helt vansinnigt att gå ifrån det. Nu kan vi börja om från noll med det också och göra något vettigt av det. Och då ska alla in oavsett kön och religion. Det är bra att lära sig att jobba ihop,ta hänsyn och kanske svettas lite också.

Nu återstår det att se om det är lika lätt att få ungdomarna att gå ut och krypa i buskarna på riktigt, som det är sätta dom framför ett datorspel där det mest handlar om att döda och förstöra så mycket som möjligt…

Ta det lugnt där ute.