Round up

Hej igen.

Våren smyger sig på nu men än är det för kallt för att så någon spannmål i dessa trakter iallafall.

Potatisen är på förgroning nu. Det innebär att jag tar fram potatisen från det svala mörka potatislagret och ut med sättorna i värme och ljus. På så vis kan man tjäna minst en vecka eller mer på att få upp potatisen ur jorden. Varför är det så bråttom då? Jo då hinner potatisen växa mer innan tex bladmöglet kommer. Vi sprutar ju inte mot det så vi får hitta andra knep då för att få så god skörd som möjligt.

Lita tråkig information i sammanhanget är att det av olika anledningar odlas allt mindre ekologisk potatis i Sverige.

För oss är det också viktigt att odla potatis för att på så vis få en ännu mer variationsrik växtföljd.

Jag tog ett par dagars semester och for till Fjollträsk och hälsade på lite släktingar. Dan och Lotta bjöd på en härlig frukost. Jag hann med att träffa Karin ,Carina och Johan i Köping också. Lika gästvänliga som vanligt. En tur till Sala blev det också. Där hämtade jag ett rensverk och potatisutsäde tog jag med mig från Vara.

NU kommer det nya larmrapporter om round up igen. Man får va rent dum i huvudet om man ska tro att det är ett ofarligt gift. Jag blir så trött på att behöva argumentera om detta igen. Det är konstigt det där, för om det tex hittas en mögelspor på ett dagis, ja då evakuerar man dagiset med buller och bong fast ingen egentligen har märkt något. Det är ju rätt barnen ska inte vara där om man misstänker att det kan påverka barnens hälsa. Ansvariga på kommunerna brukar passa på att köra fram sina nunor, uttala sig då om hur viktigt det är att agera direkt och fiska röster till nästa val.

Lite konstigt att man inte är lika angelägen att vara lika försiktig med maten. Fast man vet att det kan  innehålla gift när man inte kör med ekologisk mat. Då brukar man skylla på ekonomiska skäl för ekologisk mat är ju så dyr. Merkostnaden för ekologisk mat på ett dagis är en pink i pisishippi jämfört med vad det kostar att mögelsanera bygget som barnen ska sitta och äta maten i.

 

I dag var jag på kulturhuset och sålde bröd från det Fina BRÖDLABBET.

Vi slutar där.

Ta det lugnt där ute.