Norge.

Hej alla vänner.

Nu är det full fart ute på åkrarna. Allt växer till sig nu efter värmen.

Här är det rågen som Caroline och Måns står i. I år är den inte mer än 190 cm hög ca. Vårrågen är inte långt efter ca 150 cm och den har ju inte slutat växa ännu.

20150718_141833

Havren och vårvetet ser fantastiskt bra ut, säkert160 cm hög med mycket kärna. Nu ska ju allt tröskas också innan vi kan ropa hej. Det är sent nu säkert 10-14 dagar senare än i fjol men lite mer värme så sätter det fart.

Nu lägger vi mycket jobb på att hålla vildsvinen borta. Vildsvinsuppfödningen som våra jägare håller på med i skogarna här ställer till ett rent h….. Det är ibland hopplöst när men odlar fina sädesslag och sen kommer vildsvinen och äter upp dom 2 veckor innan det ska tröskas. Radioapparater och elstängsel hjälper en del att skrämma bort grisarna men inte helt. Det är ju inte dumma djur det där, och dom överlistar oss ibland. Ska det gå att bedriva jordbruk här i framtiden måste vildsvinsfrågan lösas. Utfodringen av grisar på vintern är ju inget annat än en uppfödning och uppförökning av vildsvin och det är helt fritt att hålla på med det. Vår tamgrisuppfödning är ju reglerad upp över öronen och bevakad hela tiden av djurskyddsinspektörer dagtid och djurrättsaktivister nattetid.

Jag odlar ju lupiner som proteinfoder till grisarna och jag har märkt att vildsvinen inte gillar dom. Det är värre med åkerbönor och ärtor, dom äts mer än gärna av vildsvinen.

Vi har varit en sväng i Norge också. På Nordisk spannmålskonference var vi. Det är en sammanslutning för oss som gillar gamla spannmålssorter och som kör ekologiskt naturligtvis. Vi var närmare bestämt i Steinkjer utanför Trondheim. Det var folk från Danmark, Finland, Sverige och Norge då, Ett härligt gäng, den ene nördigare än den andra. Det hela var mycket intressant och nya kontakter knöts som vi ska vårda nu för att ta det ekologiska jordbruket ytterligare flera snäpp framåt. Caroline bakade bröd så det stod härliga till och höll flera föredrag under dom tre dagar som  det varade. Hon gjorde succé som vanligt. Jag bara latade mig.

Naturen däromkring var helt fantastisk, nästan lika fin som i Häglinge.

Efter konferensen så tänkte vi fjällvandra från Norge in i Sverige men det blev ett äventyr som vi sent ska glömma men det tar vi nästa gång.

Ta det lugnt där ute.