Regn

Hej igen.

Då faller äntligen lite regn. Det är som en öken här på våra marker och då har vi ändå ganska vattenhållande marker. Vi har fått helsädesensilera vårvetet för att få ihop foder till korna, ja även grisarna äter ensilage om vintrarna. Vi fattas fortfarande grovfoder till korna men håller tummarna för att det ska bli en grässkörd till här nu i höst eftersom det nu till sist har börjat regna.. Vi har för första gången på många år även kört in hö. Det var inget större problem att få det tort i sommar, ja vi måste försöka se positivt mitt i den eländiga torkan.

Häromdagen sådde vi havre efter att vi tröskat rågen. Det är ett sista desperat försök att få ihop ytterligare lite ensilage till vintern. Har vi lite tur med en lång varm höst ska det hinna bli en hyfsad skörd ut i oktober- november. Jag har aldrig varit med om sånna här åtgärder någon gång som bonde men det är mycket speciella omständigheter i år.

Vi ska också så svedjeråg nu för att kunna låta korna beta av det en eller två gånger i höst. Det står sedan kvar i över vintern för att bli till spannmålsskörd 2019 . Det krävs nya eller rätare sagt nygamla metoder nu för att klara av livsmedelsförsörjningen i Sverige.

Vi hugger lövsly som korna nu äter med stor aptit. Sälj,vide,asp,fågelbär. Vi har hamlat förr så det var naturligt för oss att börja hugga löv åt korna.

Vi kan glädjas åt att allt arbete som vi lagt ner med våra gamla spannmålssorter under många år nu bär frukt. Vi har trots torkan fått en lika bra rågskörd som vanligt. Höstvetet har gett ca 90%. Vårvetet 80%. Vårkorn 60% . Havren var det stora bottennappet i år på 40% av normalskörd.

För att möta den dåliga skörden som torkan medfört kommer vi att slakta ut en del av vår gris och kobesättning. Vi kommer bla att börja göra korv, grillkorv och chorizo.

En sak att se framemot är att vi har öppet hus här första helgen i september för då har vi den årliga ekorundan. Det brukar komma hundratals besökare för att åka på grissafarie, käka pizza och korv elleren fika med bulle och kaka. Eller bara njuta av lantlivet medan barnen går lös i maskinlandet..

Ta det lugnt där ute.