Tillbaka i verkligheten

Förlåt för det sengångarliknande bloggtempot men nu ska det bli ändring.

Jag har varit på semester. På ett underbart varmt Kreta (ja, nu hatar ni säkert mig), och jag har givetvis plåtat i mängder.

Men för att knyta an lite till de två senaste veckorna, mobilkameran: har ni kladdat och testat och undersökt och experimenterat? Testat några fotoappar som gör mer än att lägga på ett standardfilter av Instagramtyp?

(Apropå Instagram så heter jag Tant Skarp om ni vill följa mig).

Om vi ska prata semesterfotografering (mina bilder laddas över i datorn i denna stund), hur fotograferar ni? Nu menar jag inte att ni behöver åka till fjärran land utan jag tänker mer på alla semesterbilder. Är det barn som gräver på stranden, blanka sjöar och andra vykortsdoftande motiv som oftast fastnar?

Då kan vi testa något annat. Om ni kommer ihåg mitt tidigare tjat om att inte alltid centrera motivet, hitta detaljerna och använda mobilkameran om ni föredrar det, så tipsar jag nu om att tänka lite annorlunda och inte fota folk som äter rinnande glassar bara så där rakt upp och ner på en solig gräsmatta. Ta bort tänket att allt måste se underbart, fantastiskt och perfekt ut.

Släpp loss kreativiteten, hitta det intressanta och roliga i ditt motiv, trots att det är semestertider. Skippa vykortstänket. Plåta DINA semesterdagar på DITT sätt. Inget ont om vackra vykortsbilder men de är ju lite standard och de fastnar sällan i minnet som ”wow, vilken bra bild!”.

Några exempel på vad min semester erbjöd ser ni nedan.

 

Långt upp på en vägg fanns denna dörr.
Långt upp på en vägg i gamla delen av Chania fanns denna dörr.

 

Marinmuséet i Chania. Hela fönster är väl inget måste?
Marinmuséet i Chania. Hela fönster är väl inget måste?

 

En utedusch på hotellet. Kanske inte så fräsch om man tittar riktigt noga.
En utedusch på hotellet. Kanske inte så fräsch om man tittar riktigt noga.

 

Supermarkets everywhere...
Supermarkets everywhere…

 

Bortglömd och gammal stod den där i hamnen i Agia Roumeli.
Bortglömd och gammal stod den där i hamnen i Agia Roumeli.

 

Det kommer garanterat mera.

 

På återseende.