Kameror var det ja

De är ju ganska nödvändiga om man ska plåta, och som jag sagt tidigare tycker jag att mobilen är ett helt okej komplement.

Min fotokarriär startade som ganska liten, med en liten pocketkamera i metall och senare en lite modernare i plast. Jag fotade huvudlösa människor och mina barbiedockor.

Fotointresset har jag ärvt av min far som plåtat i många år och som tycker att mina bilder ibland är lite ”för konstnärliga”. Ibland visar jag honom en bild jag tagit och så hummar han lite och kommer det en liten nickning också så tror jag att det räknas som beröm.

Men som ung och vetgirig reporter och fotograf på Sydöstran så behövdes ju en riktig kamera och det blev min första systemkamera – en Nikon 401x. Analog förstås, eftersom det var förr i tiden. Jag fastnade redan då för just det märket och jag har inte bytt sedan dess.

Som jag sa i går så är jag inte sponsrad men jag är förtjust i Nikon. I dag har jag tre kameror av detta märke: D60, D200, D7000.

Alla semesterbilder från Kreta har tagits med D60 som är en lite enklare modell och något mindre än de övriga i mitt kamerastall. Jag har funderat på att sälja den men varje gång skär det i hjärtat. Samtidigt är den förbaskat användbar just då den är liten: jag stoppar den i handväskan och behöver ingen kameraväska.

D200 har varit mitt förstaval länge. Länge lånade jag min fars exemplar och det tröttnade han nog på vilket resulterade i att jag har en egen nu. Och nyligen budade jag hem en fin D7000 på Tradera. Jag tror att jag är kär. Finesserna (många ännu outforskade), dubbla minneskortsfack och slutarljudet som ger mig lite ståpåls.

 

Från vänster: D7000, D200, D60. Mina bebisar.
Från vänster: D7000, D200, D60. Mina bebisar.

 

Vad jag egentligen vill säga att det inte behövs det absolut senaste för att kunna eller tycka det är roligt att fotografera. Du behöver en kamera men givetvis är det ett stort plus om du kan ändra inställningar för slutare och bländare exempelvis.

Ni kanske såg lite bilder från den dramatiska polisinsatsen i Hästveda igår? Tagna med lilla D60 som var den som var laddad och hade teleobjektivet på, ett Tamron 75-300 mm. Länk hittar ni här.

På återseende.