ISO. Slutare.Bländare.

Som ni märkt skriver jag numera oftast information om bilden i bildtexten. Det är kanske lite nördigt men jag tänkte att jag skulle berätta lite om vad de där siffrorna och bokstäverna egentligen betyder, utan försöka göra det enkelt. Ni som redan har pejl på allt sådant här får helt enkelt bläddra förbi.

 

Målad vägg i en kretensisk gränd.  Nikon D60, Nikon 18-55 mm, ISO 400, 1/125 s f/5.0.
Målad vägg i en kretensisk gränd.
Nikon D60, Nikon 18-55 mm, ISO 400, 1/125 s f/5.0.

 

Dinner time.  Nikon D60, Nikon 18-55 mm, ISO 400, 1/125 s f/5.0.
Dinner time.
Nikon D60, Nikon 18-55 mm, ISO 400, 1/125 s f/5.0.

 

Notera att bilderna har fotats med samma inställningar.

Det första anger vilken kamera jag använt, modell samt märke och därefter vilket objektiv som just då satt på. Ska man vara extra avancerad och proffsig ska man ange exakt fokuslängd när bilden togs, det vill säga hur zoomat objektivet var. Det skippar jag. Mest för att jag inte tycker att det är särskilt intressant.

Nåväl, ISO betyder ljuskänslighet. Ju högre värde desto ljuskänsligare, det vill säga: ska du fota i lite halvmörker så behöver du ställa in ett högre ISO-tal, likaså om du använder ett zoomobjektiv och zoomar in, ju mer du zoomar, desto mer ljus stjäl du från bilden. Många kameror har en funktion som heter automatiskt ISO och väljer då själv ISO-tal men jag har blivit irriterad fler än en gång när jag inte märkt detta och bilderna inte blivit som jag tänkt mig. Ett högt ISO-tal gör bilden kornig och ju högre värde desto större korn, eller brus kan vi kalla det. Det kan ha sin plats och vara vackert och effektfullt men kan bli en obehaglig överraskning också. Jag kör ISO 100 eller 200 som standard om det är bra ljusförhållanden.

Nästa angivelse är hur snabbt bilden har tagits. Det är alltså slutaren och en snabb slutartid fryser rörelser, tänk foton från sportevenemang, medan långa tider ger oskärpa, ni kanske har sett bilder där vatten ser ut som flytande dimma gjord av sammet? Under en hundradels sekund (1/100 s) rekommenderar jag stativ för att bilden ska bli skarp.

Sista siffrorna är bländarvärdet – hur mycket ljus kameran släpper in under den stund slutaren är öppen, alltså när bilden tas. En stor bländare krävs när ljuset är kasst och en liten bländare är nödvändig vid bra ljusförhållanden. För att förvirra lite är en stor bländare ett lågt f-tal och en liten ett högt f-tal.

Det var en snabb introduktion. Vi ska experimentera med denna kunskap i bloggen framöver. Mitt tips är att noga lära sig en sak i taget för att inte bli alldeles vilsen.

På återseende.