Tips och utmaning

Jag vill knyta an lite till gårdagens inlägg där fantastiska Alexandra stod för modellandet.

Mitt tips den här veckan är seriebildstagning. Undersök din kamera (eller snoka runt i instruktionsboken) och se om just din kamera erbjuder denna finess. För mig är denna funktion ovärderlig. Varför?

Jo, när man fotar folk så har de en tendens att blunda eller göra konstiga miner utan att du hinner uppfatta det medan du tar bilden. Min lilla D60 tar 2 bilder per sekund, den stora D7000 tar fem tror jag. Så länge avtryckaren är nedtryckt så tar den sina bilder. Så om ditt fotooffer skulle blunda så har du kanske ändå en hel hög bilder som är bra.

Likaså om du kör med lång slutartid (alltså att kameran tar längre stund på sig att knäppa bilden), för att det är dåligt ljus så kan du ta flera bilder mer eller mindre samtidigt. Det är ju svårt att hålla kameran helt still och de där tekniska prylarna är ack så känsliga för skakningar. Men chansen att du får åtminstone en bild som är skarp är större vid seriebildstagning. Dessutom, fotar du rörelse, exempelvis sport, så är det bara att peka och trycka (nästan i alla fall) och oftast vet du inte förrän efteråt vad som egentligen har fastnat.

Vattenpolo på Kreta. Jag planerade inte den  här bilden, jag bara fotade och fotade och...  Nikon D60, Tamron  75-300 mm, ISO 200, 1/1000 sekund, f/4.5.
Vattenpolo på Kreta. Jag planerade inte den här bilden, jag bara fotade och fotade och…
Nikon D60, Tamron 75-300 mm, ISO 200, 1/1000 sekund, f/4.5.

 

Min utmaning bygger helt och hållet på blogginlägget i går där Hässleholmsgårdens vackra omgivningar är bakgrund:

Släpa ut en vän eller två och fotografera av hjärtans lust. Fåna er, bruka allvar och ha kul, kör lite kreativt helt enkelt. Försök se bilden i huvudet innan du tar den, fundera en gång extra vad gäller kompositionen (hur modellerna organiseras i förhållande till omgivningen), och försök hitta det som funkar. Och det som traditionellt betraktas som fel kan bli hur bra som helst ändå.

Och ha kul (om jag nu glömt säga det tidigare).

På återseende.