ISO ISO, baby

Det var en dålig Vanilla Ice-referens.

Men idag tänkte jag skriva lite om det här med ljuskänslighet. Ni fick ju snabbkursen här, om ni minns.

ISO-talet är ganska viktigt att veta lite om eftersom det kan göra skillnaden mellan en medioker och en riktigt vass bild. ISO är en liten nyckel till bildskapande.

Tänk så här: när du tittar i kamerans sökare och ska ta bilden, då är det egentligen små korn du ser. De här små kornen utgör så att säga verkligheten, sedd genom din fotomanick. För att bilden ska kunna skapas så behövs ljus och det är de små kornens uppgift att fånga in de tta ljus. I fullt dagsljus behöver kornen inte fånga så mycket ljus och kan därmed vara små medan det under sämre ljusförhållanden behöver vara stora ljusfångare som var för sig kan lagra mycket ljus.

Ett högt ISO-tal är alltså samma sak som stora korn och ett lågt tal betyder små korn. Små korn ger en skarpare bild och de stora kornen ger brus. Brus kan vara gigantiskt irriterande men kan också vara det där som ger bilden en extra konstnärlig skjuts och dokumentär känsla, särskilt i svartvitt.

Har du kollat om du kan ändra ISO på din kamera? Jag måste, skämmigt nog, erkänna att det inte var förrän nyligen som jag upptäckte att till och med min mobil har denna möjlighet.

Återigen vill jag höja ett varningens finger för den inställning som heter automatiskt ISO. Blä, på ren svenska. Problemet är att den ofta väljer ett högt ISO-tal för att kompensera för minsta lilla ljusbortfall och resultatet kan bli en grynig bild när du ville ha en skarp bild, men kameran sköter valet själv för att du ska kunna använda något av programmen på kameran. Lär du dig att använda slutarautomatik eller bländarautomatik, eller ännu hellre det helt manuella läget, då kan du också kontrollera ISO-talet och få det resultat du väntade dig.

Nya kameror är lite generösare med vad du kommer undan med i form av högre ISO. Min D7000 ger skarpa bilder uppe på ISO 1200 medan D200 ger betydligt märkbart brus redan vid ISO 400. Lär känna din kamera helt enkelt.

Strålande solsken: ISO 100 eller 200.  Därefter får du testa dig fram. ISO 4000 inomhus kanske ger dig otroliga bilder med mycket känsla, och kanske är just det din bild behöver för att bli bra. Allt detta är när du fotar utan blixt.

Första bilden nedan är på ett lågt ISO-tal och inte särskilt grynig. Nedersta bilden är tagen på en becksvart gata med enda belysningen från de olika barskyltarna och jag valde ISO 1600.

 

Nikon D7000. Nikon 50 mm. ISO 250. 1/320 sekund. f/9.0.
Landscape through a dirty train window. Nikon D7000. Nikon 50 mm. ISO 250. 1/320 sekund. f/9.0.

 

 

Darkened Road. Nikon D60. Tamron 75-300 mm. ISO 1600. 1/100 sekund. f/4.5.
Darkened Road. Nikon D60. Tamron 75-300 mm. ISO 1600. 1/100 sekund. f/4.5.

 

På återseende.