Men SLUTA!

Hittade ni in hit tack vare den uppmanande rubriken? Jag försöker verkligen lära mig kreativ rubriksättning. Det går sådär.

 

Snabbkursen i slutare, bländare och ISO finns ju här. 

Pratet om ISO finns här.

 

Idag tänkte jag snacka lite slutare. Slutartiden anges i sekunder, eller snarare oftast delar av en sekund och berättar hur snabbt (eller långsamt) bilden tas.

Kör du på kamerans autoprogram så väljer den själv och i normala förhållanden, med folk som inte rantar omkring, så räcker det gott. Men, i dåligt ljus (exempelvis inomhus), och med rörliga motiv, så behöver du ta makten över slutartiden.

Under 1/100 sekund rekommenderar jag att du börjar fundera på stativ om du vill ha en skarp bild. Du behöver vara extremt stadig på hand nämligen – den där kameran hittar slugt alla dina små omedvetna rörelser och planterar in dem i bilden. Det finns knep om du inte har stativ, till exempel att stå med armbågarna nära kroppen eller hitta något att luta kameran mot.

Eller så sätter du kameran på slutarautomatik, som betyder att du manuellt väljer tiden och kameran sköter resten, och du kan behöva höja ISO-talet också för att öka ljuskänsligheten. Testa dig fram.

Att frysa rörelser gör du med en kort slutartid, ofta krävs det 1/500 sekund eller kortare. Vill du ha rörelseoskärpa i bilden så går du ner på en lång tid, kanske 1/15 sekund. Det är ju inget problem om det är oskärpeeffekt du vill ha och stativ behövs inte.

Vi ska kika på lite exempel.

Lång slutartid:

 

"Spinning" Slutartiden är här 1/15 sekund, eftersom ljusförhållanden är bra så lät jag kameran sköta bländare (ljusinsläpp) själv.
”Spinning”
Slutartiden är här 1/15 sekund, eftersom ljusförhållanden är bra så lät jag kameran sköta bländare (ljusinsläpp) själv.

 

Kort slutartid (just vatten är otroligt tacksamt att fota med korta tider):

 

"Harbour" Slutartid 1/800 sekund.
”Harbour”
Slutartid 1/800 sekund.

 

"Blue Waves" Slutartid 1/800 sekund.
”Blue Waves”
Slutartid 1/800 sekund.