Projekt Räddningstjänst

Vi kör vidare på Projekt Räddningstjänst. I dag tänkte jag berätta lite om bakgrunden och om reaktionerna på projektet och ni ska få se lite mer av själva stationen. Vi ska också prata om en rosa krok.

Tanken på ett blåljusfotoprojekt (nytt ord!) har funnits i nästan ett år. Planen var först att rikta in mig på Hästvedas lilla station och deltidsbrandmännen där, det hade blivit i mindre omfattning förstås, men när stationen fick en ny brandbil blev logistiken vid eventuell utryckning lite komplicerad. Därav skrotades planerna och när jag spånade ihop med en av brandmännen i just Hästveda, så föddes idén om att ta kontakt med Osbys räddningstjänst.

Sagt och gjort, efter semestern mailade jag räddningschefen Peter Dubrefjord och förklarade lite kort hur jag tänkt och jag försökte sälja in mig så gott det gick. Vi träffades och det visade sig att han inte ansåg att det var en dum idé alls och nu i september drog allt igång.

Jag har varit oerhört mån om att betona att det är ett dokumentärt projekt där fokus INTE ligger på utryckningar, blod, offer och tragiken i någons nedbrunna hem. Fokus är istället vardagen och vad som sker på stationen, säg en vanlig måndagseftermiddag, och jag vet att räddningschefen verkligen vill att allt han och hans kollegor gör ska få synas. Blir det larm är allt planerat om hur jag ska agera, i vilken bil jag ska åka och så vidare och jag har fått en alldeles egen väst. Men ni kommer inte att få se närbilder på olycksoffer i min blogg.

Jag går in i detta med stor nyfikenhet och ödmjukhet. Och stor tacksamhet för att jag får skugga personalen på stationen och trycka upp kameror i ansiktet på brandmännen i alla möjliga situationer. Det kommer att ta tid för dem att vänja sig på riktigt och jag, som avskyr att bli plåtad, har förståelse för att det kan vara kämpigt med en entusiastisk fotograf i närheten.

Reaktionerna har varit enbart positiva och jag har fått berätta och förklara för många personer vad Projekt Räddningstjänst går ut på.  Men tro mig, jag har också fått halvsliskiga kommentarer om halvnakna brandmän i kalendrar. Ni som förväntar er något sådant kommer att bli totalgrymt besvikna.

Men vill ni se vad Osbys räddningstjänst faktiskt pysslar med så är ni hjärtligt välkomna att följa bloggen.

 

Klart det ska finnas brandbilar i alla storlekar på en brandstation.
Klart det ska finnas brandbilar i alla storlekar på en brandstation.

 

Förritidenbrandredskap minsann.
Förritidenbrandredskap minsann.

 

Stationsbyggnaden är allt annat än ny - byggd på 1960-talet och inte anpassad till dagens krav. Om räddningschefen använder den här vet jag inte, den påminner mig om högstadiet och det var verkligen evigheter sedan.
Stationsbyggnaden är allt annat än ny – byggd på 1960-talet och inte anpassad till dagens krav. Om räddningschefen använder den här vet jag inte, den påminner mig om högstadiet och det var verkligen evigheter sedan.

 

Penntjuvar finns verkligen överallt.
Penntjuvar finns verkligen överallt.

 

Det gamla vaktbordet som inte bemannas numera.
Det gamla vaktbordet som inte bemannas numera.

 

Återigen kommer känslan av min skolgång tillbaka - kartor som dras ner från taket.
Återigen kommer känslan av min skolgång tillbaka – kartor som dras ner från taket.

 

Så mycket slang. Och en strykbräda. Jag vet inte vad den används till, såg den inte förrän jag öppnade upp bilden i datorn. Stryker man slangar?
Så mycket slang. Och en strykbräda. Jag vet inte vad den används till, såg den inte förrän jag öppnade upp bilden i datorn. Stryker man slangar?

 

Vilket tvättmedel använder ni?
Vilket tvättmedel använder ni?

 

Tornet. Trappor mot höjden och sprickor i väggarna.
Tornet. Trappor mot höjden och sprickor i väggarna.

 

Det måste vara himmelriket för en slangentuasiast. Prydligt är det åtminstone.
Det måste vara himmelriket för en slangentuasiast. Prydligt är det åtminstone.

 

Vad finns på en brandstation? Givetvis olika slags släckare.
Vad finns på en brandstation? Givetvis olika slags släckare.

 

Källarutsikten.
Källarutsikten.

 

Ulf Nilsson jobbar en hel del med brandtillsyn och jag har nu lärt mig hur långt det ska vara mellan byggnader på en industrifastighet.
Ulf Nilsson jobbar en hel del med brandtillsyn och jag har nu lärt mig hur långt det ska vara mellan byggnader på en industrifastighet.

 

Hela vagnshallen får inte plats på bild. Men här finns i alla fall en hel uppsjö av olika fordon som kan tänkas behövas.
Hela vagnshallen får inte plats på bild. Men här finns i alla fall en hel uppsjö av olika fordon som kan tänkas behövas.

 

Längst bak i 8010 (jag lär mig lingot efter hand), dvs släckbilen - finns både slang och verktyg för att klippa sönder fordon.
Längst bak i 8010 (jag lär mig lingot efter hand), dvs släckbilen – finns både slang och verktyg för att klippa sönder fordon.

 

Allt utrymme utnyttjas nästan maximalt.
Allt utrymme utnyttjas nästan maximalt.

 

Bild från hävaren. Och den där rosa öglan/kroken får mig att fundera. Vad används den till? Och varför är den rosa? Jag ska försöka komma ihåg att fråga vid tillfälle.
Bild på hävaren. Och den där rosa öglan/kroken får mig att fundera. Vad används den till? Och varför är den rosa? Jag ska försöka komma ihåg att fråga vid tillfälle.

 

Larm. Jag hann knappt masa mig ner från fikarummet innan brandmännen galopperade in. Jag är impad över hur snabbt de anlände till stationen.
Larm. Jag hann knappt masa mig ner från fikarummet innan brandmännen galopperade in. Jag är impad över hur snabbt de anlände till stationen.

 

Och på ett kick är de ombytta. Undrar om man kan träna barnen till att klä på sig lika fort?
Och på ett kick är de ombytta. Undrar om man kan träna barnen till att klä på sig lika fort?

 

Tricket verkar vara att klä på sig lite sådär i farten.
Tricket verkar vara att klä på sig lite sådär i farten.

 

Jag får uppfattningen att det är en god stämning i det här gänget.
Jag får uppfattningen att det är en god stämning i det här gänget.

 

På återseende.