Den tuffa uppgiften

Ni fick se en hel massa bilder från rökövningen i Höganäs igår (klicka här). Och ni kommer kanske ihåg att jag nämnde att nästa inlägg till största del skulle handla om en enda person?

Rökövningen var i så kallad hög riskmiljö, det vill säga ingen liten fejkad lägenhetsbrand. Hög riskmiljö ställer en del krav på brandmännen och räddningsinsatsens upplägg och jag tänker inte gå in så mycket mer på det, med ursäkten att jag är ganska okunnig. Jag kan liksom mer om kameror och fotografering, om man säger så, även om jag lär mig aspekter av räddningstjänst allt eftersom.

I alla fall, brandmannen i fokus i dag heter Henrik H. Han är deltidsbrandman och fick med väldigt kort varsel (samma dag) uppgiften som rökdykarledare tilldelad sig. En sådan måste alltid finnas och ska ansvara för rökdykarnas arbete och har hela tiden radiokontakt med dessa. Han ska också kontinuerligt rapportera tillbaka till räddningsledaren, i måndags var det ju Jim.

I Höganäsövningen fanns också en skyddsgrupp, på bilderna är det Henrik S och Sebastian som  står och ser ut som om de inte gör någonting, medan rökdykarledaren Henrik sliter så att svetten lackar och masken immar igen. Skyddsgruppen ska bland annat säkra reträttvägen och vara beredd att undsätta de rökdykare som är inne i byggnaden.

Här har ni ”HH” (Höganäs räddningstjänst har initialer istället för nummer), dvs Henrik H, i rollen som rökdykarledare:

 

DSC_0143

 

DSC_4854

 

DSC_4853

 

DSC_4892

 

DSC_4899

 

DSC_5115

 

DSC_4995

 

DSC_4987

 

Skyddsgruppen (Sebastian och Hnerik S, gör sig redo att gå in).
Skyddsgruppen (Sebastian och Henrik S), gör sig redo att gå in).

 

DSC_4971

 

DSC_5132

 

DSC_4944

 

Rökdykarledaren ska bland annat rapportera till räddningsledaren.
Rökdykarledaren ska bland annat rapportera till räddningsledaren.

 

DSC_4953

 

Skyddsgruppen i närbild.
Skyddsgruppen i närbild.

 

Henrik Persson, övningsledare, är framme och stöttar.
Henrik Persson, övningsledare, är framme och stöttar.

 

Japp, han var trött efteråt. Här har han precis tagit av masken (syns på märket i pannan) och det framgår nog ganska tydligt att det var en tuff övning.
Japp, han var trött efteråt. Här har han precis tagit av masken (syns på märket i pannan) och det framgår nog ganska tydligt av den här bilden att det var en tuff övning.

 

DSC_5306

 

Efter övningen gjordes det en genomgång om vad som fungerade och vad som borde kunna förbättras. Han fick en hel del beröm, premiärrökdykarledaren. Han erkände efteråt att det var några krävande timmar och att han var tämligen slut mentalt på kvällen.

På återseende.