Sanering efter oljeutsläpp

Det här med att följa räddningstjänsten i vardagen har gett mig en otrolig mängd nya upplevelser. Som ni vet är ju tanken att ni genom bilderna ska få veta vad brandmännen egentligen gör på dagar och kvällar. Ni har hittills fått se många inlägg om övningar, ni har hängt med på brandtillsyn, ni har mött flera olika personer i närbild och ni har även fått se utryckningsbiten – när det körs snabbt och med blåljus.

Men långt ifrån alla insatser som räddningstjänsten utför, involverar tjutande sirener. I Osby fick jag ju chansen att följa släckning av en markbrand från början till slut, om ni inte minns så klicka här. När jag för ett litet tag sedan besökte räddningstjänsten i Höganäs så hann jag precis sticka in huvudet och presentera mig innan jag blev tillfrågad om jag inte ville åka med ut på ett saneringsuppdrag. Vem tackar nej, liksom?

På ett industriområde i närheten av brandstationen hade ett rör gått sönder på en lastbil och hydraulolja hade läckt ut. Martin och Christian packade in utrustning i 4060 och sedan gav vi oss av. Det regnade i icke oansenlig mängd och blåste och jag som tyckte att jag var noga med att inte gå i närheten av oljan kunde nästan åka skridskor i kängorna efteråt – det var som att ha två bananskal under skosulorna. Jag lägger det till erfarenhetslistan, det vill säga saker som jag lärt mig i det här projektet.

 

Samtalet om ett utsläpp av hydrauloja har nyss kommit och Christian och Martin packar in saneringsmaterial och redskap för att kunna åtgärda utsläppet.
Samtalet om ett utsläpp av hydraulolja har nyss kommit och saneringsmaterial och redskap packas för att utsläppet ska kunna åtgärdas.

 

Det gick åt en hyfsad mängd säckar Ikasorb.
Det gick åt en hyfsad mängd säckar Ikasorb.

 

Då kör vi.
Då kör vi.

 

Den där pölen är alltså inte bara vatten.
Den där pölen är alltså inte bara vatten.

 

Ni ser att det blåser...
Ni ser att det blåser…

 

Området späras av men det är svårt at se exakt var oljan befinner sig.
Området spärras av men det är svårt att se exakt var oljan befinner sig.

 

Martin sopar och försöker täcka över all olja.
Martin sopar och försöker täcka över all olja.

 

Säck efter säck hälls ut och brandmännen får återvända till stationen för att hämta mer material.
Säck efter säck hälls ut och brandmännen får återvända till stationen för att hämta mer material.

 

Det tar en stund innan Martin och Christian anser att de lyckats täcka över all olja.
Det tar en stund innan Martin och Christian anser att de lyckats täcka över all olja.

 

Kletigt - och även jag som trodde att jag höll mig på behörigt avstånd, fick olja under skosulorna.
Kletigt – och även jag, som trodde att jag höll mig på behörigt avstånd, fick olja under skosulorna.

 

Sådär, klart.
Sådär, klart.

 

 

Såhär kan alltså en vardag se ut hos räddningstjänsten, oavsett vilken ort det handlar om.

På återseende.