Räddningstjänsten 2016

Gott nytt år, fortsättning och sådant.

Det nya året är ju definitivt här och idag får ni första inlägget från räddningstjänsten i Osby, för det här året i alla fall. Många fler ska det bli. Ni kan klicka här för att komma till 2015 års sista inlägg, med länkar till allt material från Projekt Räddningstjänst.

I dag har det verkligen varit en inblick i vardagen hos räddningstjänsten i Osby. Räddningschefen Peter och jag gav oss ganska tidigt iväg på utflykt till grannkommunen då rökdykarnas flaskor med andningsluft behövdes fyllas på – detta görs i nuläget på brandstationen i Älmhult.

Efter att vi dessutom tittat till stationerna i Hökön och Lönsboda var det tillbaka in i stationsvärmen i Osby och jag har sedan ägnat dagen åt att förbereda vissa kommande inlägg, fota ytterligare lite till och diskuterat planering och räddningstjänstiga funderingar med räddningschefen.

 

På morgonen lämnar vi , Peter och jag, ett morgonsömnigt Osby och beger oss norrut.
På morgonen lämnar vi , Peter och jag, ett morgonsömnigt Osby och beger oss norrut.

 

Det är en vacker, men kall, morgon. jag är tacksam över att få sitta i värmen i 8060 .
Det är en vacker, men kall, morgon. jag är tacksam över att få sitta i värmen i 8060 .

 

Framme i Älmhult.
Framme i Älmhult och dags att lasta ur. 

 

En annan kommun, en annan station.
En annan kommun, en annan station.

 

Och då får jag besöka stationen i Älmhult för första gången, allt är lugnt och fridfullt och brandbilarna sover.
Och då får jag besöka stationen i Älmhult för första gången, allt är lugnt och fridfullt och brandbilarna sover.

 

Staffan Hård, ställföreträdande räddningschef i Älmhult, assisterar Peter när Osbys medhavda flaskor ska fyllas med ny andningsluft.
Staffan Hård, ställföreträdande räddningschef i Älmhult, assisterar Peter när Osbys medhavda flaskor ska fyllas med ny andningsluft.

 

Påfyllning pågår.
Påfyllning pågår.

 

Under tiden luftflaskorna fylls så pratar Peter och Staffan bland annat om fördelen att ha alla blåljusenheter samlade under ett tak - i Älmhult samsas nämligen brandmän, ambulanspersonal och poliser om utrymmet.
Under tiden luftflaskorna fylls så pratar Peter och Staffan bland annat om fördelen med att ha alla blåljusenheter samlade under ett tak – i Älmhult samsas nämligen brandmän, ambulanspersonal och poliser om utrymmet.

 

Vintervägsdammet har lämnat avtryck på 8060 och som får sig en välbehövlig tvätt.
Vintervägsdammet har lämnat avtryck på 8060 och som får sig en välbehövlig tvätt.

 

Dagsfärsk bild på Osby brandstation. I fem månader till ska ni få se bilder härifrån.
Dagsfärsk bild på Osby brandstation. I fem månader till ska ni få se bilder härifrån.

 

Och jag har satt ett slutdatum för Projekt Räddningstjänst. Jag kommer att köra på ända tills slutet av maj månad, sedan får brandmännen i nordöstra Skåne arbeta i lugn och ro igen. Och ja, det är verkligen störtfånigt, men det känns redan lite sådär halvtomt, ett litet hugg av saknad.

Det här projektet har gett mig mycket – bara att få ägna sig åt fotografering i miljöer som är både ovana, omväxlande och spännande – det är otroligt roligt. Och jag är bara så himla glad över alla härliga människor inom räddningstjänsten som har välkomnat bloggfotografen in i sina liv.

Så hej 2016 – nu kör vi!

Imorgon ska ni få en lite mer ingående presentation av en person som ni tidigare har stött på här i bloggen – ställföreträdande räddningschef Ulf Nilsson.

På återseende.