När det brinner på riktigt

Jag lovade ju att uppdatera er efter dagens utflykt. Det blir ett kort inlägg eftersom jag är trött som en narkoleptisk gnu som sprungit tre maraton på raken.

Dagen har tillbringats i Revinge där styrkor från Osby, Lönsboda, Hökön samt Ungdomsbrandkåren har haft heldagsövning. Jag har så många bra bilder och är så full av nya intryck att det riktigt karusellsnurrar i skallen.

Men det som gjort allra störst intryck på mig idag var upplevelsen av att sitta med i en rökfylld byggnad där det är riktig eld som orsakar att det inte går att se någonting överhuvudtaget och det är riktigt eld som skapar en överraskande varm miljö.

Hur mycket jag än föreställde mig att det skulle vara mörkt och varmt så var det inget mot hur det faktiskt kändes. Jag var mer inne på att det skulle bli jobbigt med all utrustning: komplett larmställ med de mest otympliga handskarna i världshistorien, hjälm med luva under och jackans huva tätt knäppt på det mest klaustrofobiska vis och sedan mask på det med flaskpaket på ryggen. Om jag var så himla förberedd vet jag inte -jag snabbövade en kort stund i början av veckan.

Men allt det där kändes faktiskt helt ok. Dock sitter jag här och är fortfarande förvånad över vilken otäck miljö det så snabbt blir av en brand. Fast jag är också lite sådär löjligt nöjd över att jag klarade av utmaningen och mentalt har jag nog vuxit både en och två centimeter.

Och – hatten av till alla rökdykare som ju faktiskt arbetar under sådana här förhållanden.

Jag släpade in reservkameran D200 i röken och hettan. Nu undrar jag om den någonsin kommer att sluta lukta rök…

Det var ingen lätt miljö att fota i, det kan jag lova. Och särskilt inte med de där handskarna. Men några bilder blev det från insidan i alla fall och även om de inte är av högsta kvalitet så publicerar jag dem i förhoppningen att de åtminstone förmedlar en del av det jag kände där i mörkret.

 

Vi ser inte så mycket, kameran och jag och det var en liten överraskning att kolla bilderna efteråt, jag hade inte en aning om det blev en enda bild som inte var becksvart.
Vi ser inte så mycket, kameran och jag och det var en liten överraskning att kolla bilderna efteråt, jag hade inte en aning om det blev en enda bild som inte var becksvart.

 

Här är det taket i det rum där elden startade. Hotfulla lågor är nog bästa beskrivningen.
Här är det taket i det rum där elden startade. Hotfulla lågor är nog bästa beskrivningen.

 

Här har röken skingrats och kameran hittar plötsligt en brandman där i mörkret.
Här har röken skingrats och kameran hittar plötsligt en brandman där i mörkret.

 

Och snart går det även att urskilja ett fönster.
Och snart går det även att urskilja ett fönster.

 

Denna och nästa bild är från en annan byggnad där brandingenjören Jimmie satte brandmännen i arbete.
Denna och nästa bild är från en annan byggnad där brandingenjören Jimmie satte brandmännen i arbete.

 

DSC_1435

 

I morgon blir det garanterat fler bilder från dagen i Revinge.

På återseende.