Feelings 2016 – Lotta

Jag antydde häromdagen att jag har ett nytt projekt på gång och som handlar om porträtt.

I dag ska ni få se första inlägget och under sommaren kommer jag löpande att publicera porträtten på de som vågat säga ja till utmaningen. Glädjande nog är det många som anmält intresse.

Namnet på serien är ”Feelings 2016” (det gäller att vara lite internationell när man har utländska följare på Instagram och så, liksom) och ni kommer att få möta både okända ansikten och kanske ett och annat känt fejs också. Samtliga bilder kommer att vara i svartvitt, inga överraskningar där – ni känner nog mig vid det här laget.

Så, det handlar alltså om känslor. Går det att fånga en känsla på bild? Jo, det är ju tanken – modellerna har själva valt en känsla som de vill gestalta och det blir en utmaning för mig att sedan tänka till och skapa en bild av ursprungsidén. Klurigt, mer än lite nervöst, men också väldigt, väldigt roligt – särskilt när det är ett samarbete mellan fotograf och fotoobjekt.

Idag är känslan Nyfikenhet och på bilden ser ni Lotta. Hennes motivering till nyfikenhet låter så här:

Jag är nyfiken på vad som ska hända! Med mig, mitt jobb, mina barn och det där som är ”livet”.

Jag som fotograf vände och vred på det där en stund innan jag såg bilden framför mig, där en nyfiken Lotta tar till mer än ett hjälpmedel för att kunna se vad som döljer dig bakom det tättslutande locket till plåtspannen. Även bakgrunden är vald med omsorg – en stenmur ger en bra kuliss som inte stör och tränger sig på men som samtidigt ger linjer och struktur. Det händer alltså lite bakgrunden och det blir faktiskt ett harmoniskt komplement till huvudmotivet som ju är mitt i en rörelse.

 

Nyfikenhet/Curiousity. Nikon D7000, Nikon 50mm. ISO 100. 1/250 sekund. f/3,5.
Nyfikenhet/Curiousity.
Nikon D7000, Nikon 50mm. ISO 100. 1/250 sekund. f/3,5.

 

Tack Lotta för att du tog dig tid till detta och att du vågade stå för premiärkänslan i bloggen!

På återseende.