Vad f-n är det som ni inte begriper?

Jag vet knappt ens var jag ska börja.

Jag vet inte var det felar.

Jag vet inte hur förändring ska kunna ske.

Jag vet inte varför i helvete det är så svårt för vissa att fatta.

Jag hade också önskat att jag inte behövt skriva ett sådant här inlägg igen (det förra hittar ni här).

Och om ni klickar här så kommer ni till en annan person med insikt som beskriver problemet väldigt bra, Stefan Svensson, som har sin blogg hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Jag var, som ni kanske noterat, och fotade i räddningstjänstens regi under ett helt dygn förra veckan. Sju timmar av det dygnet stod jag på en och samma trafikolycka i en rondell i Hässleholm.

Inledningsvis var jag imponerad. Morgontrafik, nästan stopp i en starkt trafikerad rondell, polisen dirigerade trafiken och släppte fram ett körfält i taget på rondellens andra sida. Ingen kunde ju missa att en vält lastbil upptog halva rondellen och att det stod två polisbilar och minst fyra brandbilar där hela tiden, ibland någon mer. Det var lugnt och sansat. Ett hallelujamoment helt enkelt.

Räddningsinsatsen växte och det tillkom veterinärbilar, djurtransporter, bärgare och mobilkranar. Och någonstans under denna tid försvann det goda beteendet hos många av de trafikanter som passerade olycksplatsen.

Så här såg det ut:

Folk som körde förbi avspärrningarna (in i olycksplatsen alltså). Hög fart – inte bara hos de vanliga bilförarna utan inte ens alla yrkesförare saktade ner. Jag tror faktiskt att jag blundade i ren förskräckelse när det kom en stor svart långtradare dundrande genom rondellen. Noterade chauffören inte vad som pågick där? Reagerade han inte på den välta gristransport (inget litet ekipage) som låg ner?

Och han var inte den enda.

Och till alla er som filmade: varför? VARFÖR? Mer eller mindre hängandes ut genom rutan för att få med så mycket som möjligt av olycksscenariot i era mobiltelefoner. Suktar ni efter likes? Vad ska ni göra med filmerna? Jag är ärligt nyfiken faktiskt.

Och ni som körde på väg 21  (hastighetsbegränsning 100 kilometer i timmen), och kunde titta ner på olycksplatsen, och som tog er tid att sakta ner och titta/fota/filma – ni orsakade nästan nya olyckor för att ni på riktigt är dumma i huvudet.

Var det ingen som såg alla blåljus? De små avspärrningstälten som det stod olycka på? Eller stoppljusen? Eller poliserna?

Gjorde ni inte det så lämna in era körkort och sälj bilen. Ni kan rädda liv.

Och ni som bara fullkomligt struntade i att det pågick en räddningsinsats, ja, jag vet inte ens vad jag ska säga men jag önskar att ni får evig, obotlig och outhärdlig klåda på onämnbara ställen. På riktigt.

 

Skylten på 2010:s tak betyder inte att du som sitter bakom ratten ska gasa, filma eller fota.
Skylten på 2010:s tak betyder inte att du som sitter bakom ratten ska gasa, filma eller fota om du får tillåtelse att köra förbi.

 

Avspärrad väg. Inget hinder för de som fullkomligt struntar i andras liv.
Avspärrad väg. Inget hinder för de som fullkomligt struntar i andras liv.

 

Förra veckans olycksplats. Mycket som händer på en gång och ont om plats.
Förra veckans olycksplats. Mycket som händer på en gång och ont om plats.
BloggbildNY
På en olycksplats behöver brandmännen kunna arbeta i fred. Nästa gång är det din mamma eller bästa vän som de försöker rädda livet på. (Bilden tagen i samband med en övning)

 

Blåljus på gång. Ser ni dessa, sakta ner!
Blåljus på gång. Ser ni dessa, sakta ner!

 

Brandmännen har inte tid att hålla stenhård koll på trafiken runt omkring, de är sysselsatta med annat. Tänk på det. Sakta ner farten, håll ögonen på vägen och stanna om det är rött ljus.
Brandmännen har inte tid att hålla stenhård koll på trafiken runt omkring, de är sysselsatta med annat. Tänk på det. Sakta ner farten, håll ögonen på vägen och stanna om det är rött fast ljus.

 

Kanske är det liv de försöker rädda. Tror du att anhöriga vill se gemene mans mobilbilder och filmer spridas på sociala medier? Hade du önskat det om du var i den situationen?
Kanske är det liv de försöker rädda. Tror du att drabbade och anhöriga vill se gemene mans mobilbilder och filmer spridas på sociala medier? Hade du önskat det om du var i den situationen?

 

Det här gänget - räddningstjänsten i Osby kommun - är några av alla mina nya vänner. Var rädd om dem!
Det här gänget – räddningstjänsten i Osby kommun – är några av alla mina nya vänner. Var rädd om dem!

 

För det här är en verklighet som är skrämmande. Brandmän, och andra som arbetar på vägarna, dör. Upphör att existera. Får aldrig mer komma hem till sina familjer. Får inte se sina barn växa upp. Får inte komma hem och gosa med hunden. Får aldrig mer hänga i brandstationens fikarum och gnabbas med kollegorna över en kopp kaffe. Om de nu inte har tur vill säga och bara blir svårt skadade förstås. För så kan det ju också bli såklart.

Tänk. Efter. Före.

Kör. Sakta. Om. Du. Ser. Blåljus.

Uppfattat?

Jag vill inte att mina räddningstjänstvänner ska dö.

På återseende.