Brann huset upp eller ned?

Jösses.

Jag vet inte ens var jag ska börja. Den här dagen har varit så full av intryck och fotoupplevelser att jag sitter och tittar på bilderna och tänker: herregud, hur ska jag kunna välja?

Jag är ju vid det här laget hyfsat insatt i räddningstjänstbranschen och dagen idag har gått i brandens tecken. Jag visste ju ungefär vad som skulle hända – det skulle finnas ett hus och sedan skulle det inte finnas ett hus (det är den korta versionen). Men att fota var i dag en riktigt rolig och intressant upplevelse och jag är återigen sådär fånigt tacksam för att jag får möjlighet att vara med om sådant här.

Platsen är Brönnestad utanför Hässleholm. Det är fredagsmorgon och det är övningsdags. Och det är en förväntansfull fotograf som ser fram emot att få fota husbrand utan att det finns någon tragik som ger fotografen ont i magen.

I dag blir det bara några bilder, mest från inledningen av dagen. Den beslutsångest jag har för hur jag ska kunna presentera detta gigantiska bildmaterial på bästa sätt, den är inte liten.

Det är alltså räddningstjänsten i Hässleholm som övar och även Kristianstad och Höganäs är representerade. Samt till viss del Osby som har lånat ut larmställ till bloggfotografen:

 

Som vanligt ett för stort larmställ men jag höll mig torr och varm i alla fall. Foto: Räddningstjänsten.
Som vanligt ett för stort larmställ men jag höll mig torr och varm i alla fall. Foto: Räddningstjänsten.

 

Övningarna under dagen innehöll flera olika insatser som handlade både om släckning och livräddning. En hel del fokus låg på det där med skärsläckare, som jag ju förklarat i ett tidigare blogginlägg (klicka här). 

I övrigt såg dagen ut såhär: genomgång, sätta fyr, släcka, sätta fyr, släcka det mesta, tutta på lite till, släcka lite i alla fall, elda på ännu mer, ge upp att försöka släcka, titta på när huset förintas.

 

dsc_6367
Någon ser skeptisk ut.

 

dsc_6396
Proviant är viktig, särskilt vatten (och kaffe).

 

dsc_6397

 

dsc_6389

 

dsc_6384

 

dsc_6725

 

dsc_2490

 

dsc_2451

 

dsc_2442

 

dsc_2462

 

dsc_2466

 

dsc_2478

 

dsc_2441

 

 

dsc_6590

 

dsc_2748

 

dsc_2767

 

dsc_6578

 

dsc_2591

 

dsc_2790

 

dsc_2526

 

 

dsc_2518Det var försiktig eldning inledningsvis, huset skulle ju hålla för många insatser.

 

dsc_2510

 

dsc_2523

 

dsc_2586

 

dsc_2554

 

dsc_2551

 

dsc_2547

 

dsc_2786
Värmekameror användes flitigt, på bilden Magnus Carlsson.

 

dsc_6519
Och här Per Friis.

 

dsc_2610
Skärsläckare.

 

dsc_2996

 

dsc_3081
Efter ett tag såg det ut så här…

 

Lite blandade bilder alltså, som inledning, håll till godo. Det kommer mer… Massa mer. Och en del av detta mer är riktigt maffiga bilder.

På återseende.