Brand i pepparkakshus!

En bagares mardröm?

Nja, Pepparkakshuset är ett av de nyaste övningsobjekten i Revinge, där ju Räddningstjänsten i Osby övade nyligen (med fotograf i släptåg). Det är dock inte svårt att förstå varifrån det passande namnet på byggnaden kommer:

 

Larmet som gick ut handlade om en brinnande sommarstuga. Personen som larmar har lyckats ta sig ut men berättar att där inne finns ytterligare två personer kvar och det blir brandmännens uppgift att få kontroll på elden och rädda liv.

Först ut i det här inlägget är folket från Lönsboda och Hökön (Simon, Karl, Fredrik, Daniel, Martin, Emelie, Tobias, Inge och Ulf) och här är också två personer som för allra första gången får känna på rollen som rökdykare, under säkerhetsmannens Rolles vakande öga: Malin från Osby och Henrik från Lönsboda. Även Hökön, kommunens räddningsvärn, har med en ny rekryt: Markus.

 

Scenariot med de två livlösa personer förbereds.

 

Övningsledaren sätter fyr och Malin och Henrik gör sig klara för att kunna vara med, tillsammans med Rolle.

 

 

Först på plats, styrkeledaren Fredrik.

 

 

 

 

 

 

 

Det är både hett och rökigt.

 

 

 

De ”skadade” tas om hand efter konstens alla regler.

 

 

 

Gruppens insats är avklarad och det är Henriks och Malins tur att få gå in.

 

Ett par helger senare var det min tur att se hur en av styrkorna från Osby (Brian, Jocke, Peter, Eero, Dan och Johan samt Osbys tämligen nyanställde brandingenjör Oscar) hanterade exakt samma scenario. Övningsledarna konstaterade att det blivit riktigt bra fart på elden och mumlade nöjt något om färgen på brandgaserna.  Fotografen är inte så insatt utan tog sin kamera och gjorde det som fotografen normalt sett ägnar sig åt. Här är resultatet:

 

Det brinner mer än lite när Osbystyrkan anländer.

 

 

 

 

 

 

Oscar – ny brandingenjör hos räddningstjänsten i Osby.

 

 

 

 

När övningen är slut så är det dags att stänga av luften.

 

Och säkerhetsmannen Janne kan ägna sig åt övningsledarhunden Gonzo, en stammis hos MSB i Revinge.

 

Nästa gång ska vi prata om källarbrand – den övning jag alltså upplevde inifrån i förra inlägget.

På återseende.